Думка експерта щодо придатності до воєнної служби

Добрий день. Мене цікавить думка експерта стосовно моєї придатності до військової служби у воєнний час згідно з результатами медичного МРТ обстеження кульшових суглобів.
За результатами МРТ обстеження було виявлено ознаки правостороннього коксартрозу 2-3 ступеню і також лівостороннього коксартрозу 2-3 ступеню. Також було зазначено, що суглобова щілина в правому суглобі деформована і витончена до 1,74 мм, в свою чергу, у лівому суглобі - до 1,4 мм. Також в обох кульшових суглобах виявлено кісткові кісти 8-10 мм та 22-10 мм відповідно з наявністю субхондрального склерозу і краєвих остеофітів від 6 мм.
У медичному висновку зазначено, що спостерігається відмовна динаміка в порівнянні з минулим обстеженням для обох суглобів! - Тому мене цікавить думка експерта на рахунок того, яке рішення має прийняти лікар з Воєнкомату щодо моєї придатності до військової служби згідно з цим діагнозом, якщо я пройду стаціонарне лікування в лікарні, вказуючи на больовий синдром?

26.04.2024 15:18 140

Консультація виконавця

Олена Насеко (ТОВ "Спектр Трансбуд")
Юрист
У сервісі: 4 роки
63 відгука (62 +) (1 -)
Консультацій: 311
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Кредити банків

Доброго та мирного вечора. Згідно норм чинного законодавства України та враховуючи постановку Вашого питання повідомляю наступне.

Питання, що стосується придатності або непридатності до військової служби належать до виключної компетенції ВЛК. Проте, з юридичної точки зору повідомляю наступне. Розклад хвороб, які дають право на відстрочку або звільнення від проходження військової служби можна переглянути за наступним посиланням на сайт ВРУ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text. Необхідно розуміти, що по кожній хворобі є 3-4 різні варіанти в залежності від тяжкості захворювання: "а)", "б)", "в)", «г». Для того, щоб Вас за результатами проходження ВЛК було визнано непридатним або тимчасово непридатним до військової служби у воєнний час необхідно, щоб одне з перелічених Вами захворювань відповідало одному з пунктів «а)», «б» або ж Вам має бути запропоноване попереднє лікування, що передбачене статтею 61, яке надало б право на тимчасову непридатність строком до двох місяців. Ваш  пункт статті «а», «б» чи «в» залежатиме від ступеня порушень функцій саме на період медичного огляду, наявність чи відсутність рецидивів загострень та інших медичних показників.  Щодо аналізу Ваших захворювань, то згідно  вищезазначеного Розкладу хвороб Вашим захворюванням можна присвоїти статтю 61:

 

Стаття 61

Включено: артрози та інші ураження суглобів М15-М19, М22-М25 (поліартроз, коксартроз, гонартроз, інші артрози, ураження надколінка, внутрішньосуглобові ураження коліна та інших суглобів); хвороби м'яких тканин М60-М79 (хвороби та ураження м'язів, синовіальної оболонки та сухожилків, бурсопатії, ентезопатії, ураження плеча; остеопатії і хондропатії М80-М94 (остеопороз кісток з патологічним або без патологічного перелому, остеомаляція у дорослих, уповільнене зрощення перелому, стресові переломи, фіброзна дисплазія кісток, остеомієліт, остеонекроз, хвороба Педжета, юнацькі остеохондрози кісток (крім хребта), інші остеохондропатії та ураження хряща).
Виключено: фібробластичні порушення М72 (включено до статті 62)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

 

Пояснення до статті 61

Постанова про придатність до військової служби в разі захворювань кісток та суглобів приймається після стаціонарного обстеження та лікування. При цьому слід ураховувати схильність захворювання до рецидивів або прогресування, стійкість ремісії та особливості військової служби. При незадовільних результатах лікування або відмові від нього постанова про придатність до військової служби приймається за пунктами "а", "б" чи "в" залежно від ступеня порушень функцій на період медичного огляду.

До пункту "а" належать:

кістковий або фіброзний анкілоз великого суглоба у хибному положенні;

патологічна рухливість або стійка контрактура суглоба зі значним обмеженням обсягу рухів;

асептичний некроз головки стегнової кістки;

стани після ендопротезування великих суглобів (особи, що оглядаються за графою III Розкладу хвороб, при задовільних результатах протезування оглядаються за пунктом "б");

деформуючий артроз в одному з великих суглобів III-IV стадій (наявність грубих кісткових розростань суглобових країв не менше 2 мм, руйнування суглобового хряща - ширина суглобової щілини менше 2 мм) з частими (2 та більше разів на рік) рецидивами загострень, з больовим синдромом та деформацією вісі кінцівки;

дефект кісток більше 1 см з нестабільністю кінцівки;

остеомієліт за наявності секвестрів, секвестральних порожнин, свищів, які довго не загоюються або часто (2 та більше разів на рік) відкриваються.

При анкілозах великих суглобів у функціонально вигідному положенні або за належної компенсації придатність до військової служби осіб, що оглядаються за графами II, III Розкладу хвороб, визначається за пунктом "б".

До пункту "б" належать:

деформуючий артроз в одному з великих суглобів II стадії (ширина суглобової щілини на рентгенограмі - 2-4 мм) з больовим синдромом;

остеомієліт (у тому числі і первинно хронічний) з щорічними загостреннями;

стійкі контрактури одного з великих суглобів з помірним обмеженням обсягу рухів;

звичні (3 та більше разів на рік) вивихи великих суглобів, які виникають при незначних фізичних навантаженнях, з вираженою нестійкістю (розхитаністю) або рецидивним синовіїтом суглоба та супроводжуються помірною гіпотрофією м'язів кінцівки.

До пункту "в" належать:

деформуючий артроз в одному з великих суглобів I стадії;

остеомієліт з нечастими (раз на 2-3 роки) загостреннями за відсутності секвестрів та секвестральних порожнин;

стійкі контрактури в одному з великих суглобів з незначним обмеженням обсягу рухів;

стресові переломи кісток, їх патологічна перебудова після завершення стаціонарного лікування (у тому числі з наявністю металоконструкцій після оперативного лікування) або гіперостози, які перешкоджають руху кінцівки або носінню стандартного взуття, військової форми одягу, спорядження, з больовим синдромом;

звичні (менше 3 разів на рік) вивихи великих суглобів;

нестійкість і рецидивний синовіїт великих суглобів при помірних фізичних навантаженнях;

остеохондропатії із незакінченим процесом.

Якщо з пунктом а) чи б) Ви зможете розраховувати на отримання висновку про непридатність або тимчасову непридатність до військової служби, то з пунктом в) дещо складніше, тому що в графі зазначено «Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально». Це означає, що у воєнний час за статтями (пунктами статей), в тому числі ст. 61 Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає постанову «придатний до військової служби». З огляду на зазначені Вами показники медичних обстежень та норми чинного законодавства Вас повинні визнати як мінімум тимчасово непридатним, проте, знову ж таки все залежатиме від ступеня порушень функцій (значного, помірного чи незначного), розгляду відповідних медичних висновків фахівцями ВЛК та прийнятого за результатами розгляду рішення.

В разі, якщо будете не згодні з висновком ВЛК, Ви маєте право оскаржити зазначений висновок до ЦВЛК з вимогою про перегляд висновку та його скасування. В такому випадку Ви маєте пройти повторне обстеження, посля якого ЦВЛК виносить новий висновок та у разі незгоди Ви маєте право оскаржити його в судовому порядку.

Крім того, можу Вам ще порекомендувати проконсультуватися у сімейного лікаря щодо можливості отримання Вами направлення на МСЕК з метою оформлення групи інвалідності. Проте, варто мати на увазі, що процес оформлення групи інвалідності саме законним шляхом буде доволі складний, на жаль.

В разі виникнення у Вас додаткових питань щодо наданої мною консультації звертайтесь за ел. адресою: naseko529@gmail.com.

Додаткова консультація надається БЕЗКОШТОВНО.

Будьте здорові! Мирного неба!

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram