Знайти оптимальну стратегію як краще отримати відстрочку (краще кілька варіантів)

Добрий день. Хочу підібрати оптимальну стратегію як краще отримати відстрочку.

Мені 25 років, маю тимчасове посвідчення військовозобов`язаного запасу ЗСУ. За станом здоров`я був непридатний у м/час, обмежено придатний у в/час.
Прописаний у батьків.
Навчаюся у ВНЗ на денній формі, але це 2-а спеціальність, тобто не послідовна освіта і відповідно, мабуть, подавати на відстрочку за цією підставою немає сенсу (діятиме лише до кінця поточного навчального року - закінчиться у червні чи липні).
+ Минулого року підписував у своєму ВНЗ що ознайомлений з Правилами військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів та зобов`язуюся їх дотримуватися.

За складом сім`ї маю:
- дружину;
- працездатного батька,
- мати з інвалідністю 2 групи;
- повнолітню сестру за кордоном;
- дідуся з кількома інвалідностями (через нього не хотілося би, бо в нього є професійна доглядачка, трохи розвантажує нас).
Також щодня доглядаю (неофіційно) родичів дружини:
- бабусю (95 років, є довідка МСЕК що потребує догляду);
- дядю (70, інвалід 2 групи; в нього останнім часом з`являються когнітивні порушення - губить постійно речі та наче як забуває де живе, бродить бог зна де; але не впевнений що шляхом спілкування його визнають недієздатним).

Цікавить:
1. Чи надійно оформлювати відстрочку через піклувальника? Чи можливі якісь нюанси? Краще якщо як піклувальника кого - мами, бабусі дружини, дяді, дідуся?
2. Чи надійно оформлювати відстрочку через інвалідність, чию з перерахованих? Чи можливі якісь нюанси?
3. Чи можливо оформити це все чи щось із цього (піклувальника або догляд за інвалідністю) якось так, аби ще й батько теж мав відстрочку? Наприклад, я бачив в статті 23 абзац 11, де сказано що відстрочка надається і у випадку дружини з інвалідністю 1-2 групи; чи не втратить силу це правило у відношенні до батька, якщо я отримаю відстрочку за рахунок цієї ж маминої інвалідності?
4. Найкращі сценарії (2-3) оформлення відстрочки (процедури, перелік документів, посилання на статті Законів), при цьому бажано щоби:
А) в однозначному пріоритеті сценарії, де батько також отримає відстрочку;
Б) якщо це неможливо - принаймні сценарії з урахуванням як та коли це все краще зробити, для того щоби з одного боку отримати відстрочку самому, а з іншого - не підставити батька? (щоби його не мобілізували чи не забрали раніше, ніж це було би без моїх активностей).
В) якщо навіть це неможливо - хоча би як і коли безпечніше взаємодіяти через ТЦК, ЦНАП, електронний кабінет призовника (не знаю через що краще в даному випадку); і з урахуванням, що в період 18.05.2024-18.07.2024 за цим Законом так чи інакше потрібно буде уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

Прохання братися за питання, якщо ви готові повністю детально прописати 2-3 найкращих сценарія як діяти з урахуванням усіх згаданих нюансів і побажань.
Моя повага за ваше терпіння, розумію що питань тут чимало (зате і повнота інформації).
29.04.2024 19:11 400

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
136 відгуків (136 +) (0 -)
Консультацій: 469
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

1. Чи надійно оформлювати відстрочку через піклувальника? Чи можливі якісь нюанси? Краще якщо як піклувальника кого - мами, бабусі дружини, дяді, дідуся? - надійно. Інша справа як Ви, будучи студентом денної форми навчання, можете здійснювати постійний догляд. Крім того, скоріш за все ще й проживаєте з дружиною окремо від своїх батьків.

Законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, який набере чинності 18 травня 2024 року, передбачено наступне (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-IX#Text):

"8. У Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

11) статтю 23 викласти в такій редакції:

"Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи

13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи;"...

ВИСНОВКИ: така підстава для відстрочки, як догляд за дядею, взагалі відсутня у Законі.

За пунктом 14 (по догляду за бабусею) Ви не зможете отримати відстрочку, якщо ваш батько є сином бабусі. Оскільки згідно підпункту 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України син є членом сім’ї першого ступеня споріднення. Якщо ваш батько не є сином бабусі, то зможете отримати лише за умови відсутності у бабусі дітей або якщо ці діти самі потребують постійного догляду за висновком МСЕК чи ЛКК.

За пунктом 13 отримати відстрочку не вдасться. Оскільки у вашої матері наявні інші особи, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (тобто, ваша повнолітня сестра). Хоча звичайно, якщо сестра має інвалідність (незалежно від групи) або потребує постійного догляду, зокрема за рішенням ЛКК, то отримати відстрочку можливо.

Перебування за кордоном не підтверджує відсутність інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати. На мою думку, лише смерть особи (підтверджується свідоцтвом про смерть чи відповідним витягом з ДРАЦС), визнання фізичної особи безвісно відсутньою або  оголошення фізичної особи померлою (встановлюється відповідними судовими рішеннями) буде свідчити про відсутність членів сім’ї першого ступеня споріднення.

Як бачите, пункт 9 не встановлює вимоги щодо відсутності інших працездатних членів сім'ї у вашої матері з інвалідністю II групи. Така вимога застосовується лише у разі здійснення постійного догляду за матір'ю дружини.

Якщо у документах МСЕК не вказано, що ваша мама потребує постійного догляду, то потрібно отримувати відповідний висновок ЛКК (№ 080-4/о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text АБО № 080-2/о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0511-21#Text). Після цього - звертатися в УСЗН для оформлення постійного догляду на непрофесійній основі за мамою (більш детально про це https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%BF#Thttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0639-22#n7 та https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0221-21#n19)

Якщо не вдасться оформити догляд, то потрібно хоча б отримати акт встановлення факту здійснення догляду.

Він складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд або яка здійснює догляд, до районної держадміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду. Якщо особа, яка потребує постійного догляду (в т. ч. особа з інвалідністю I чи II групи) є взятою на облік ВПО, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання цієї ВПО. На підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи чи особи, яка здійснює догляд, РДА або ОМС не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складає акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Для отримання/оформлення відстрочки за пунктом 9 будуть потрібні наступні документи: письмова заява на відстрочку; ваші паспорт, свідоцтво про народження та військово-обліковий документ; паспорт матері; висновок МСЕК чи ЛКК, в якому вказано про потребу матері в постійному догляді; рішення УСЗН про призначення компенсації за здійснення постійного догляду на непрофесійній основі + відповідна довідка про її отримання АБО акт встановлення факту здійснення догляду.

ххх

2. Чи надійно оформлювати відстрочку через інвалідність, чию з перерахованих? Чи можливі якісь нюанси? - дивіться попередню відповідь.

ХХХ

3. Чи можливо оформити це все чи щось із цього (піклувальника або догляд за інвалідністю) якось так, аби ще й батько теж мав відстрочку? Наприклад, я бачив в статті 23 абзац 11, де сказано що відстрочка надається і у випадку дружини з інвалідністю 1-2 групи; чи не втратить силу це правило у відношенні до батька, якщо я отримаю відстрочку за рахунок цієї ж маминої інвалідності? - з наведеної Вами інформації єдиний можливий для Вас варіант відстрочки - по пункту 9 (здійснення постійного догляду за мамою). Також можете розглянути варіант з навчанням в аспірантурі.

Щодо вашого батька - якщо бабуся це його рідна матір і вона не має дітей, які не є військовозобов’язаними (або має, однак цією дитиною є дядько), то тут можлива відстрочка за двома підставами (пунктом 9 - здійснення постійного догляду за мамою, яка потребує постійного догляду згідно висновку МСЕК; пунктом 13 -  наявність матері з інвалідністю II групи).
Якщо бабуся це його рідна матір і вона має дітей, які не є військовозобов’язаними, то відстрочка можлива лише за пунктом 9 (здійснення постійного догляду за мамою, яка потребує постійного догляду згідно висновку МСЕК).
Якщо Ви оформите відстрочку по пункту 9 (здійснення постійного догляду за мамою), то на мою думку, ваш батько все одно матиме право на відстрочку по пункту 11 (наявність дружини з інвалідністю II групи). Оскільки це дві різні підстави. Однак, як буде на практиці, покаже тільки час. Оскільки КМУ ще повинен прийняти Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, яким зокрема визначити порядок надання та оформлення відстрочки.
ХХХ
4. Найкращі сценарії (2-3) оформлення відстрочки (процедури, перелік документів, посилання на статті Законів), при цьому бажано щоби - на мою думку, варто чекати липня місяця. Оскільки до того часу КМУ має прийняти Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період; Порядок оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів; забезпечити створення та функціонування електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного чи резервіста.
Тобто, теоретично у липні Ви зможете дистанційно (без відвідування ТЦК) не лише уточнити свої облікові дані, але й оформити відстрочку.
У будь-якому разі, якщо такої можливості не буде, то йти до ТЦК все одно варто не раніше липня. Якщо ж Вам раніше вручать повістку, по потрібно йти до ТЦК на зазначені в ній час та дату. З собою берете паспорт, код, військово-обліковий документ та пакет документів на відстрочку.
Заяву на відстрочку потрібно надрукувати в 2-х примірниках, щоб на вашому примірнику поставили дату отримання та реєстраційний індекс. Якщо не захочуть приймати (досить часто у ТЦК говорять, що зроблять це після проходження ВЛК), то надсилаєте заяву на відстрочку та додатки до неї на юридичну (поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення) та електронну адресу ТЦК (https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati.html).
Заяву на відстрочку подаєте/відправляєте в оригіналі, всі інші документи - у звичайних копіях (без нотаріального засвідчення). При цьому, у заяві на відстрочку вказуєте, що у Вас наявні оригінали всіх документів і вони можуть бути пред'явлені.
Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога (gallina.tokmach.82@gmail.com).
Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram