Відстрочка від мобілізації для студентів закордонних ВНЗ

Доброго дня. Бачив схожу ситуацію ось тут https://b2bconsult.ua/consultation/51283. Вступаю до Європейського ВНЗ здобувати рівень освіти вищий за той, що в мене є зараз.

Випливає декілька питань:

1. Чи обов`язково зібрані документи з заявою відправляти поштою в ТЦК? Чи можна кимось із знайомих передати, щоб відразу їх занесли, щоб прискорити процес? 

2. У разі подачі документів до ТЦК, як зрозуміти, що вони точно дають "добро" на таку освіту і впевнитись, що під час моєї явки цю заяву не анулюють і просто не відправлять на ВЛК? При явці хотілось би бути впевненим, що зібрані документи дають підставу для отримання відстрочки.

3. У цьому ВУЗі є 1 рік академної відпустки. Чи можна отримувати відстрочку під час цієї відпустки? Таким чином "розтягнувши" навчання з 2х років до 3х?

Велике дякую за відповіді!

06.05.2024 06:59 260

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
751 відгук (750 +) (1 -)
Консультацій: 1903
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Згідно вимог чинного законодавства військовозобов'язаний повинен особисто явитись в ТЦК і надати всі підтверджуючі документи. Але щоб убезпечити себе від гіпотетичних неприємностей, зазвичай прийнято спочатку відправляти листа з заявою, а вже потім, після отримання підтвердження про вручення листа, йти в ТЦК самому, з оригіналами документів. Ваш знайомий може занести документи в ТЦК лише в тому випадку, якщо Ви захворіли, захворювання не дає можливості явитися особисто, про це є документальне підтвердження (наприклад, лікарняний), і у знайомого є нотаріально засвідчена довіреність на право здійснювати певні дії від вашого імені. А просто так, подати документи за допомогою іншої особи тільки щоб прискорити процес - неможливо.

2. Після отримання з Укрпошти повідомлення про вручення цінного листа в ТЦК, і в разі виникнення проблемної ситуації (наприклад, замість відстрочки вручення повістки на відправку) Ви зможете не тільки подати скаргу в Міноборони на протиправні дії працівників ТЦК, а й надати документальне підтвердження, що всі необхідні документи у вас дійсно є в наявності, і Ви їх надали для отримання відстрочки.

Тобто відправка цінного листа Укрпоштою - це своєрідна перестраховка з вашого боку.

Окрім цього, можна ще більше перестрахуватися: не йти в ТЦК одразу після отримання підтвердження про доставку листа, а чекати на письмову відповідь ТЦК. Така відповідь у відповідності до Закону України "Про звернення громадян" буде вам надіслана на протязі 30-ти днів з моменту отримання військкоматом вашого листа.

3. Щодо академічної відпустки:

Міністерство освіти і науки України вважає, що на людину, що отримала академвідпустку, не поширюється дія віддповідної норми статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", оскільки на час академічної відпустки (перерви у навчанні) людина не навчається. Тобто, військовозобов'язаного студента можуть мобілізувати під час академвідпустки.

Моя особиста думка, що оскільки академічна відпустка не є відрахуванням, то особа продовжує залишатися студентом, і щодо неї діють норми статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а отже така особа не підлягає мобілізації. Але це тільки моя думка. Зрозуміло, що в подібній ситуації працівники ТЦК будуть покладатися в першу чергу на думку МОН.

Отже, з ймовірністю 99,9% можна стверджувати, що під час перебування в академічній відпустці Ви не зможете отримати (продовжити) відстрочку.    

____

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram