Відстрочка , навчання

Доброго дня. Мій чоловік вчиться на 2 му курсі , денна форма, отримує першу освіту . Але йому 43 роки . Чи є у новому законі обмеження щодо віку студентів ? Чи буде він мати право на відстрочку ?Також питання, чули що планується електронний кабінет, де можна оновити свої дані , без необхідності іти у ЦНАП чи ТЦК , це правда ? Чи можуть примусити в такому випадку пройти влк ? Чи дійсно після прийняття закону , є 60 днів, щоб прийти до ТЦК ? Які наслідки, якщо не йти ? Дякую

07.05.2024 13:48 288

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
751 відгук (750 +) (1 -)
Консультацій: 1904
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Щодо граничного віку для отримання відстрочки в зв'язку з навчанням:

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

18 травня 2024 року набирає чинності закон 3633, а отже набирають чинності і зміни до ЗУ "Про мобілізацію".

Отже, у відповідності до пункту 1 частини 3 статті 23 оновленого закону, не підлягають мобілізації військовозобов’язані - здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Як бачимо, в зазначеній нормі законодавства взагалі відсутня вказівка щодо граничного віку таких здобувачів освіти. Отже ваш чоловік в 43 роки має повне право отримати відстрочку, за умови що рівень освіти, який він здобуває, буде вищим за раніше здобутий рівень.

2. Щодо оновлення облікових даних:

в Прикінцевих та перехідних положеннях Закону № 3633 зазначено: громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані: у разі перебування на території України – шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

Тобто у вашого чоловіка є вибір, яким чином оновити свої дані: або шляхом відвідування ТЦК, або за допомогою ЦНАПу, або через електронний кабінет. Якщо немає бажання йти в ТЦК або в ЦНАП, тоді треба реєструвати електронний кабінет, і оновлювати свої облікові дані.

При цьому через електронний кабінет не можуть надсилати повісток - вручення повісток як і раніше, тільки особисто в руки, під особистий підпис.

3. Чи можуть примусити в такому випадку пройти ВЛК? Примусити не можуть. Але ж ваш чоловік, навіть не зважаючи на відстрочку, все рівно залишається військовозобов'язаним, а тому повинен виконувати законні вимоги працівників ТЦК. Проходження ВЛК - це також один із елементів оновлення облікових даних, так як ТЦК повинен знати ступінь придатності до служби всіх військовозобов'язаних, незважаючи на наявність відстрочки.

Але після оновлення облікових даних через електронний кабінет непотрібно буде одразу йти на ВЛК. Як і раніше, для цього потрібно вручити окрему повістку. Поки що це виглядає трохи дивним - якщо оновлювати дані через ТЦК, то проходження ВЛК фактично в обов'язковому порядку, а якщо оновлювати через ЦНАП чи через електронний кабінет - тоді такого обов'язку не виникає. Тому на мій погляд, рано чи пізно внесуть зміни в щойноприйнятий закон, і буде вже чітко зазначено, що оновлення даних - це не тільки адреса, телефон, місце роботи, сімейний стан, а й проходження медкомісії.

4. Чи дійсно після прийняття закону, є 60 днів, щоб прийти до ТЦК?  - так. В пункті 2 я вам процитував абзац з Прикінцевих та перехідних пооложень. Починаючи з 18 травня у вашого чоловіка буде 60 днів на уточнення облікових даних.

5. Які наслідки, якщо не йти? - заходи впливу за невиконання обов'язків, зазначених законом 3633, вказані в статті 27 оновленого ЗУ "Про мобілізацію": спочатку керівник військкомату звертається в поліцію щоб здійснити примусовий привід до ТЦК. Якщо з певних причин поліція не може виконати примусовий привід, про що надсилає відповідь в ТЦК, то через 5 днів після отримання відповіді керівник ТЦК надсилає порушнику рекомендованим листом Вимогу про необхідність виконання обов'язку.

Якщо й далі (протягом 10-ти календарних днів з моменту вручення листа, або з моменту проставлення у поштовому відділенні відмітки про неможливість вручення) обов'язок не виконується - ТЦК звертається до суду для обмеження права керування транспортними засобами.

Окрім цього, є ще стаття 210-1 КУпАП щодо порушення законодавства про мобілізацію, яка передбачає накладення штрафу в розмірі від 3400 до 5100 грн.

Також слід зазначити, що у відповідності до підготованого законопроекту розмір штрафних санкцій за таке порушення зросте до більш ніж 20 тисяч грн.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Тетяна
    Тетяна
    5 місяців
    Консультацiя № 54561
    Відстрочка , навчання

    Отримали дуже змістовну та детальну консультацію від пана Дмитра . Ми задоволені. Все чітко та зрозуміло, на додаткові питання також відповів. Вже не вперше консультуємося у Дмитра Дончака, максимально компетентний спеціаліст !

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram