Відстрочка від мобілізації - Брат помер захищаючи країну

Добрий день.
В законі про мобілізацію написано хто не підлягає:

жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, бабуся чи рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або зникли безвісти під час участі у бойових діях;
В мене брат помер від хвороби яку він отримав під час захисту батьківщини. Є висновок військово лікарської комісії. Та мати наша отримала військову пенсію.
Чи підпадає це під статус загинув? Чи отримаю я статус шо не підлягає призову?
У відповідь я сподіваюсь отримати обґрунтоване пояснення, шоб я міг це показати у ТЦК

Дякую.
Вадим
19.05.2024 11:48 361

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
767 відгуків (766 +) (1 -)
Консультацій: 1958
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до частини 4 абзацу 3 вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

Отже, необхідно вияснити - чи підпадає брат пі статус загиблого, якщо він помер від хвороби, але при цьому в Витягу з протоколу ВЛК зазначено: "захворювання, яке призвело до смерті - так, пов'язане з захистом Батьківщини".

У відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», дія цього Закону поширюється на військовослужбовців, які стали інвалідами внаслідок захворювання, пов`язаного з проходженням військової служби, чи внаслідок захворювання після звільнення їх з військової служби, пов`язаного з проходженням військової служби, та членів їх сімей, а також членів сімей військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти.

У відповідності до положень ч. 6 ст. 18 Закону № 2011-XII, вдова (вдівець) загиблого або померлого військовослужбовця, а також дружина (чоловік) військовослужбовця, який пропав безвісти під час проходження військової служби, у разі якщо вона (він) не взяла (не взяв) інший шлюб, та її (його) неповнолітні діти або повнолітні діти - особи з інвалідністю з дитинства, батьки військовослужбовця, які перебували на його утриманні, мають право на пільги, передбачені цим Законом.

Наказом МОУ від 14.08.2008 № 402 про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (далі - Положення), згідно з пунктом 1.3 глави 1 розділу І якого, основним завданнями військово-лікарської експертизи є, серед іншого: визначення причинного зв`язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтва) у військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів, які призвані на збори, у осіб, звільнених із військової служби, а також причинного зв`язку захворювань, поранень, які заподіяли військовослужбовцям смерть.

Витяг з протоколу ВЛК засвідчує, що встановлено причинний зв'язок смерті з захистом Батьківщини.

Захворювання - так, пов'язане з захистом Батьківщини.

Отже, на вашого загиблого брата поширюється дія Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Саме тому ваша мати отримала пенсію на підставі смерті сина (вашого брата).

Таким чином, на вас також розповсюджується дія частини 4 абзацу 3 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", на підставі якої Ви не підлягаєте мобілізації.

Схожа ситуація була в справі 480/8189/20, та у справі № 620/12739/21. І хоча в цих справах суд пов’язав з причинами смерті військовослужбовця виконання обов’язків військової служби не з хворобою а з пораненням, але по аналогії також можна застосувати висновки судів і в вашій ситуації.

Отже, Ви не підлягаєте мобілізації, а в разі незгоди районного ТЦК з таким висновком - прийдеться захищати свої права в суді.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram