Виробничий нещасний випадок - як може діяти поліція?

Підкажіть, чи зазначене нижче відповідає українському законодавству? Якщо так - то з згідо із якими законодавчими документами?
"До порушення кримінальної справи співробітники поліції самостійно, або спільно зі слідчими Слідчого комітету, в праві за фактом нещасного випадку, що стався на підприємстві та спрчинив тяжкі ушкоження здоров`я чи смерть працівника, провадити:

Перше — це отримувати пояснення, опитувати очевидців, працівників, керівництва організації, інших осіб, наприклад фахівців, експертів у різних галузях.

Друге — отримувати зразки для порівняльного дослідження, наприклад, зразки почерку відповідальних осіб, чиї підписи є у журналах інструктажів, або зразки підписів та почерку постраждалого.

Третє – витребувати документи та предмети у порядку, встановленому кримінально-процесуальним кодексом.
Насамперед організаційно-кадрові документи організації щодо забезпечення на підприємстві вимог охорони праці.

Четверте – призначати судову експертизу, наприклад почеркознавчі, судово-медичні, організаційно-технічні експертизи та інше.

П`яте – проводити огляд місця події, документів, предметів, трупів.

Шосте – залучати різноманітних фахівців для роз`яснення питань, пов`язаних з організацією на підприємстві вимог охорони праці, причин нещасного випадку та визначення осіб, відповідальних за його наступання."

22.05.2024 18:46 138

Консультація виконавця

Юрій і Ольга Лещук
Юрист Київ
У сервісі: 4 місяці
14 відгуків (14 +) (0 -)
Консультацій: 48

Доброго дня!

Порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України.

Так, відповідно до ч. 3 ст. 214 Кримінально процесуального кодексу України –

Здійснення досудового розслідування, крім випадків, передбачених цією частиною, до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

У невідкладних випадках до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (до порушення кримінальної справи) може бути проведений огляд місця події. Для з’ясування обставин вчинення кримінального проступку до внесення відомостей до ЄРДР може бути:

1) відібрано пояснення;

2) проведено медичне освідування;

3) отримано висновок спеціаліста і знято показання технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;

4) вилучено знаряддя і засоби вчинення кримінального проступку, речі і документи, що є безпосереднім предметом кримінального проступку, або які виявлені під час затримання особи, особистого огляду або огляду речей.

 Отже, працівники поліції у невідкладних випадках або для з’ясування обставин вчинення кримінального проступку мають право до порушення кримінальної справи проводити дії по зазначеними вами пунктам.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram