Послідовність дій для отримання відстрочки

Добрий день. Я маю право на відстрочку (дитина з інвалідністю), але немаю військово-облікового документа (тільки приписне свідоцтво видане у 16 років). Я був визнаний мед комісією не придатним для строкової служби і після цього не звертався і не виробляв жодних документів.

Яка має бути зараз правильна послідовність дій щоб не отримати зразу повістку? Перше звернутися із заявою для виготовлення військово-облікового документа чи перше подати заяву на відстрочку? І чи можу я подати заяву на відстрочку без військово-облікового документа ?

Опишіть будь ласка правильну послідовність дій, яка не призведе до зайвих кроків
28.05.2024 16:59 371

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
107 відгуків (107 +) (0 -)
Консультацій: 273
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Перш за все уважно подивіться у той військово-обліковий документ, який Ви маєте. Якщо там зазначено "визнаний непридатним до військової служби за розкладом хвороб, стаття "___" пункт А", то Вам взагалі нічого не потрібно робити, оскільки Ви не військовозобов'язаний. Оновлювати дані Вам не потрібно і отримувати відстрочку також не потрібно.

Якщо військово-облікового документу немає, або  в ньому зазначено, що Ви "непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у військовй час", то слід підготуватись до візиту в ТЦК.

Перш за все завантажте застосунок Резерв+ і перевірте яка інформація про Вас там є. Якщо немає ніякої або наявий запис "у розшуку", то підготуйте заяву про надання відстрочки за зразком згідно Додатку 4 до Постанови КМУ № 560 (зразок можу Вам надіслати), також підготуйте нотаріально завірені копії паспорта, ідентифікаційного коду та документів про інвалідність - пенсійне посвідчення (наскільки я зрозумів, інвалідність саме у Вас з дитинства, а не Ви є батьком дитини-інваліда). Підпис на заяві також потрібно посвідчити нотаріально (чомусь не всі нотаріуси це роблять, але таких достатньо). Все відправляєте цінним листом з описом вкладення на адресу ТЦК.

Скоріш за все відповідь ТЦК буде «Вам необхідно з’явитесь особисто та надати документи». Але тут є вибір: або оскаржувати це до суду, і позитивна практика з цього питання вже існує (майте на увазі, що цей процес дуже тривалий – чотири-шість місяців приблизно) або все ж таки йти до ТЦК, оскільки факт наявності права на відстрочку вже повідомлений компетентному органу, і Ви маєте докази цього.

При цьому майте на увазі, що відповідно до пункту 63 Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024р. особа, що подала заяву про надання їй відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації не може бути направлена для проходження медичної комісії до розгляду її заяви.

Тобто, під час візиту до  ТЦК вимагайте спочатку розглянути Вашу заяву про відстрочку та надати Вам письмове рішення.

За нині діючими правилами направлення на ВЛК можуть вручити тільки особам яким відмовлено в наданні відстрочки після розгляду заяви (це знову ж таки пункт 63 Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024р., абзац другий).

Після отримання письмового рішення про відстрочку можна вирішувати питання щодо отримання військово-облікового документа. Теоретичні вимоги працівників ТЦК спочатку пройти ВЛК, щоб стати на обліку, а потім вирішувати питання про відстрочку будуть неправомірними, оскільки такого порядку дій Постановою КМУ № 560 не передбачено, а органи держаної влади (до яких відноситься й ТЦК) відповідно до ст. 19 Конституції зобов'язані діяти тільки у спосіб визначений законом, якби смішно й сумно це зараз не звучало...

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном +38-050-301-67-55 (будь-який мессенджер)

Сподіваюсь інофрмація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram