Які перспекиви визнати майно спільною власністю і поділити? Що для цього треба робити?

Якщо коротко то після початку війни виїхала з донькою закордон. Колишній чоловік за моею спиною подав на розлучення. Прожили разом 16 років. 10 з них у "гражданському" шлюбі. На прикінці 2016 купили будинок. Але, так як я на той час працювала на державній службі і в зв`язку з законом про корупцію могли конфіскувати майно, то віришили записати будинок та земельну ділянку на чоловіка. Він не працював ніде. Через півроку після купівлі будинку на 10 річчя спільного життя розписалися офіційно. Я і донька прописалися в будинку, на мене два роки була оформлена субсидійя і я платила всі ком платежі. Мали бізнес, на чоловіка записано 5 машин, було до цього часу, почав переписувати щоб не конфіскували на ЗСУ. Я розумію що це довгий і складний процес. 1- потрібно довести спільне проживання на протязі 10 років. Маю я якийсь шанс хоть на щось?

02.06.2024 12:47 199

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 1 рік
77 відгуків (77 +) (0 -)
Консультацій: 234
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Можу попередньо сказати, що шанси довести факт проживання однією сім'єю без шлюбу у Вас є, але потрібно спробувати зібрати максимальну доказову базу (від цього буде залежати успіх у судовій справі):

  • докази, які підтверджують наявність факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу (свідоцтва про народження дітей, довідки з місця проживання, показання свідків, свідоцтво про народження дітей, в яких чоловік записаний як батько, квитанції, інші документи тощо, з яких вбачається, що подружжя вважали себе чоловіком та дружиною, піклувалися одне про одного);
  • докази, що свідчать про спільне ведення господарства (спільна сплата рахунків, оформлення кредитів, докази про спільне придбання майна, квитанції, довідки про спільне проживання та ведення господарства, можна додати спільні фотографії різних часів, тощо).

Вирішуючи питання про встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, суд має установити такі факти: спільне проживання однією сім`єю; спільний побут; взаємні права та обов`язки (постанова Великої Палати Верховного Суду від 3 липня 2019 року № 554/8023/15-ц).

При формуванні доказової бази необхідно щоб ці докази охоплювали різні періоди (для доведення загального терміну проживання одніє сім'єю без створення шлюбу).

При цьому свідки мають бути незаінтересованими особами, наприклад це може бути сусід, який не підтримував ні з Вами, ні з чоловіком дружніх відносин і не мав антипатії до кожного відповідно.

Крім того, звертаю Вашу увагу на останні правоі висновки Верховного Суду у подібних справах, зокрема рішення  Велика Палата Верховного Суду 23 січня 2024 року розглянула справу №523/14489/15-ц

У справах позовного провадження факт проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, як і інші юридичні факти, належить до предмета доказування і підлягає встановленню при ухваленні судового рішення, якщо цей факт пов`язаний з будь-якими заявленими позовними вимогами. Суд зобов`язаний встановити наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (стаття 76 ЦПК).

Велика Палата Верховного Суду також зазначає, що вимога про встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу може бути вирішена в порядку окремого судового непозовного цивільного судочинства, що передбачено розділом IV ЦПК України, у випадку, якщо між сторонами не існує спору. Якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

З огляду на викладене Велика Палата Верховного Суду вважає, що висновки судів першої та апеляційної інстанцій про задоволення позовної вимоги про встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу у справі позовного провадження про поділ майна подружжя є помилковими, у задоволенні позову в цій частині слід відмовити. Обґрунтування позиції суду щодо підтвердження чи спростування факту спільного проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу у справах позовного провадження має бути наведено у мотивувальній частині рішення. У ній, зокрема, мають бути зазначені фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

В резолютивній частині рішення у справах позовного провадження суд має зробити висновок про задоволення позову чи про відмову в позові повністю або частково щодо кожної з заявлених вимог. Вимоги про встановлення юридичного факту не є вимогами, які забезпечують ефективний захист прав у справах про поділ майна подружжя, а лише підставою для вирішення такої справи.

Тобто, Вам не потрібно в окремій судовій справі встановлювати факт проживання сім'єю без шлюбу, а відразу подавати позовну заяву про поділ майна, в якій з вимогою про поділ майна доводити факт проживання однією сім'єю без шлюбу. 

Крім того, можна поділити вже переписані чоловіком транспортні засоби - встановити їх середню вартість шляхом оцінки і заявити про стягнення грошової компенсації у розмірі 50% вартості автомобіля. 

Звертаю увагу, що улюблена практика судів - поділ майна порівну. Але на етапі підготування позовної заяви я би рекомендувала формувати більші позовні вимоги (наприклад 70%), щоб отримати як мінімум половину. 

Якщо у Вас будуть додаткові запитання - прошу напишіть мені в телеграм @romparts

Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram