Проходження ВЛК, виписана "наперед повістка", розшук у системі "Оберіг"

На даний час у мене по військовому обліку:
оновлення даних пройдено в ТЦК за місцем реєстрації 28.05.24 - вклеєно він-код у тимчасове посвідчення в/з.
Також є чинне бронювання (наказ Мінекономіки) по 11.10.2024.
Остання ВЛК - квітень 2023р., висновок - "обмежено придатний" за пунктом 39-б Розкладу хвороб.

Хотів би отримати консультацію з наступних питань:

1. У ЗМІ повідомлялось, що обмежено придатні повинні перепройти ВЛК протягом 9 місяців, тобто до лютого 2025р.
При цьому, коли я оновлював дані у ТЦК, в усній формі мені вже озвучили про необіхдність пройти ВЛК (але повістку на ВЛК не видавали).
Заново на бронювання підприємство подаватиме мене у жовтні/листопаді цього року; у зв`язку з цим питання - чи може непроходження ВЛК станом на осінь 2024р. стати підставою для відмови у погодженні / наданні мені бронювання з боку Міноборони чи Мінекономіки?

2. Наш місцевий ТЦК використовує таку практику: усім заброньованим, які проходять ВЛК і отримують висновок (окрім "виключення з обліку" ) - виписують повістку на дату "наступний день після закінчення строку бронювання", тобто, в моєму випадку це буде 12.10.2024р.
Чи є правомірною така практика? (Враховуючи в т.ч. той факт, що воєнний стан і мобілізація на сьогодні продовжені до серпня 2024р.)

3. Безвідносно до мого випадку, але загалом - в т.ч. з урахуванням норм нової ПКМУ №560.
Якщо людині на вулиці або за місцем роботи видали повістку на явку до ТЦК, напр., на 10.06.24; людина з 07.06 по 14.06 перебувала на лікарняному, а після закриття лікарняного повідомила ТЦК (рекомендованим листом з описом вкладення) про неявку по повістці у зв`язку з лікарняним, - чи буде цього достатньо для того, щоб НЕ отримати адмінштраф (або оскаржити його у разі, якщо він буде виписаний)?

4. Якщо в/з отримує статус "у розшуку" у системі "Оберіг" - чи буде це підставою для відмови йому у погодженні бронювання з боку Міноборони?

03.06.2024 16:13 354

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 5 років
165 відгуків (165 +) (0 -)
Консультацій: 560
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Заново на бронювання підприємство подаватиме мене у жовтні/листопаді цього року; у зв`язку з цим питання - чи може непроходження ВЛК станом на осінь 2024р. стати підставою для відмови у погодженні / наданні мені бронювання з боку Міноборони чи Мінекономіки? - на мою думку, ні.

Оскільки згідно Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76, перевіряється лише повнота заповнення списків (тобто, щоб були зазначені ПІБ, дата народження військовозобов'язаного, найменування посади, військове звання, ВОС тощо) та наявність обґрунтувань.

2) Чи є правомірною така практика? (Враховуючи в т.ч. той факт, що воєнний стан і мобілізація на сьогодні продовжені до серпня 2024р.) - так, якщо мова йде про повістку для уточнення даних.

Якщо ж це повістка на ВЛК, то на мою думку, така практика суперечить законодавству. Оскільки відповідно до пункту 63 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (далі - Порядок № 560), військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом. 

Крім того, у пункті 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист" вказано наступне:

"2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби."...

На мою думку, повторному медичному огляду підлягають лише ті обмежено придатні, які підлягають призову на військову службу (тобто, не мають підстав для відстрочки). Оскільки метою повторного медичного огляду є саме визначення придатності до військової служби. Однак як вже було зазначено вище, згідно пункту 63 Порядку № 560 військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються. Тому вважаю, що протягом дії відстрочки Вас не повинні направляти на повторний медичний огляд.

3) Якщо людині на вулиці або за місцем роботи видали повістку на явку до ТЦК, напр., на 10.06.24; людина з 07.06 по 14.06 перебувала на лікарняному, а після закриття лікарняного повідомила ТЦК (рекомендованим листом з описом вкладення) про неявку по повістці у зв`язку з лікарняним, - чи буде цього достатньо для того, щоб НЕ отримати адмінштраф (або оскаржити його у разі, якщо він буде виписаний)? - відповідно до частини третьої статті 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

Отже, якщо особа виконає дану вимогу Закону, то штраф їй не загрожуватиме.

4) Якщо в/з отримує статус "у розшуку" у системі "Оберіг" - чи буде це підставою для відмови йому у погодженні бронювання з боку Міноборони? - вважаю, що ні. Однак, це є підставою для адміністративного затримання поліцією з метою доставлення до ТЦК.

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту gallina.tokmach.82@gmail.com.

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram