Оформлення опікунства

Доброго дня.
Запитання що до оформлення опікунства.
Якщо в будинку проживає і приписано двоє осіб, дідусь (інвалід 2 група 71 рік) і онук (26 років).
Чи може він оформити опікунство над дідусем в теперішній ситуації? Дідусь має двох дочок, одна проживає в тому ж селі, а інша в обласному центрі.
Якщо можна оформити, то на які закони опиратись і які документи потрібно мати?
05.06.2024 12:03 185

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
164 відгука (163 +) (1 -)
Консультацій: 863

Вітаю!

ОПІКУ ОФОРМЛЮЮТЬ ТІЛЬКИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ. 

ВИ МАЄТЕ ПРАВО БУТИ ОПІКУНОМ ДІДУСЯ, ЯКЩО ВІН ВИЗНАНИЙ СУДОМ НЕДІЄЗДАТНИМ АБО ОБМЕЖЕНО ДІЄЗДАТНИМ. 

63 Цивільного кодексу України, опікуном може бути лише фізична особа з повною цивільної дієздатністю. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки (ч.1 ст. 55 Цивільного кодексу України).
Опіка встановлюється над ... фізичними особами, які визнані недієздатними (ч.1 ст. 58 Цивільного кодексу України).
Піклування встановлюється над ... фізичними особами, 
цивільна дієздатність яких обмежена (ч.1 ст. 59 Цивільного кодексу України).
Опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника (ч.1 ст. 62 Цивільного кодексу України).

Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 1 ст. 39 Цивільного кодексу України). Тому до заяви мають бути додані докази такого психічного стану: довідка про стан здоров’я та виписка з історії хвороби.

Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, якщо вона зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо і тим ставить себе чи свою сім'ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище стаття 36 Цивільного кодексу України.

ххххххх

Якщо Ви мали на увазі постійний догляд за інвалідом 2 групи для отримання відстрочки від мобілізації, то тут є певні нюанси.

ВИ ЧЛЕН СІМ'Ї ДРУГОГО СТУПЕНЯ СПОРІДНЕНОСТІ. ЩОБ МАТИ ПРАВО НА ДОГЛЯД ТА НА ВІДСТРОЧКУ, ДОНЬКИ ВАШОГО ДІДУСЯ ПОВИННІ САМІ ПОТРЕБУВАТИ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ. 

11 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні проєкт № 10449 Закону про мобілізацію та порядок проходження військової служби. Закон підписан Президентом та оприлюднен - він вступив в дію 18.05.24р.

Закон України
Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

8. У Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

11) статтю 23 викласти в такій редакції:

"

1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:

10) опікун особи, визнаної судом недієздатною;"

ЩЕ Є ПУНКТ 14 СТАТТІ 23:

"14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи;"

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram