поділ майна подружжя

У перший рік шлюбу були придбані мною майнові права на майбутню квартиру, здача в експлатацію якої передбачається через 2 роки. Придбання майбутньої квартири було повністю за особисті кошти моїх батьків. Оформлення договору та оплата була від мого імені.
Порадьте, будь ласка, яким чином зараз діяти, щоб в майбутньому при можливому розлучені з чоловіком, придбана квартира (чи майнові права на неї) не підлягала поділу як спільна сумісна власність?
Чи можливо це забезпечити, зробивши зараз переуступку прав на майбутнє житло на мого батька?
14.06.2024 09:29 137

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
164 відгука (163 +) (1 -)
Консультацій: 863

Вітаю!

Неважливо на кого оформенно майно подружжя придбано у шлюбі, відповідно до ст. 60 Сімейного кодексу України:

Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу)..

тоб то це майно за загальним правилом ділиться 50% на 50%. Якщо ви зможете довести, що ця квартира придбана за кошти ваших батьків, то в залежності від того які є документи і буде розподілятися право власності на цю квартиру. Відразу зазначу, що якщо ваши батьки вам просто надали гроші готівкою, ні як це не фіксуючи, то це є спільна сумісна власність подружжя. Тоді не існує ні яких варантів поділити квартиру в інших пропорціях ніж 50% на 50% відсотків. 

Відповідно до правових висновкв Верховного суду України по деякіх цивільних справах в данному випадку (купівля квартири у забудовника через купівлю майнових прав на майбутню квартиру) вирішальне значення буде мати коли за цю квартиру були сплачені гроши. Якщо до реєстрації шлюбу, то це буде Ваша особиста власніст, а якщо після реєстрації шлюбу, то таке майно може бути визнано спільним майном подружжя. Час реєстрації права власності на таке майно не має вирішального значення.

Подружжя (при чому – як під час шлюбу, так і після його розірвання) може розділити своє майно двома шляхами: добровільним або ж судовим (примусовим).

Право укласти договір поділу майна передбачено ст. 69 СК України, яка говорить про те, що чоловік і дружина мають право розділити майно за взаємною згодою. Саме ж визначення такого договору в Законі відсутнє. Але, виходячи з нормативних особливостей, можна дати таке визначення: договір про розподіл майна подружжя – це домовленість між чоловіком і дружиною про порядок і умови поділу майна, яке перебуває в їх спільній сумісній власності.

Предметом договору про поділ спільного майна подружжя (колишнього подружжя) може бути як все майно (майнові права), що були набуті подружжям за час шлюбу, так і його частина. При цьому майно (майнові права), які не увійшли до предмету договору,залишаються у спільній сумісній власності подружжя (колишнього подружжя). Договір про поділ майна подружжя (колишнього подружжя) може бути укладений з умовою виплати грошової компенсації у разі нерівноцінності поділу, або без неї.

У випадку, якщо предметом поділу є нерухоме майно, набуте подружжям за час шлюбу у спільну сумісну власність, і право особистої приватної власності за результатом укладання такого договору переходить до одного з подружжя (колишнього подружжя), то такий договір може бути документом, що підтверджує право власності одного з подружжя (колишнього з подружжя) на такий об'єкт. Після укладання договору про поділ майна подружжя (колишнього подружжя), відповідні відомості повинні бути внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Але існують і інші точки зору. Зокрема, якщо предметом такого договору поділу майна є нерухоме майно, титульним власником якого є один з подружжя, і майно в результаті поділу залишається за ним, то документом про право власності залишається попередній документ, що посвідчує право власності на майно, а договір про поділ буде невід’ємною частиною цього документа. При цьому відомості про зміну правовстановлювального документу повинні бути внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, оскільки з укладанням такого договору змінюється правовий режим такого нерухомого майна.

Отже, Ви можете звернутися до нотаріуса та укласти спеціальний договір, згідно якого квартира в результаті поділу залишається за Вами.

Договір переуступки або  дарування, без згоди чоловіка, Ви оформити не зможете.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram