Чи можливо отримати відсрочку за результатами МРТ поперекового відділу хребта

Текст виписка з МРТ поперекового відділу хребта:

Поперековий відділ хребта має згладжений лордоз.
Тіла хребців звичайної конфігурації та взаєморозташування, висота збережена.
Кістковий мозок без патологічних змін інтенсивності сигналу. Кортикальний шар
нормальної товщини, субхондральний склероз, загострення апофізів по передній та
задній поверхні тіл хребців L1-S1. Замикаючі пластинки тіл L1-S1 рівні.
Міжхребцеві диски з проявами дегідратації, L5-S1 дегідратований, висота його
знижена.
На рівні L4-L5 заднє випинання глибиною до 2,5 мм.
На рівні L5-S1 субартикулярна правобічна протрузія глибиною до 5,0 мм.
Лікворний простір простежується на всьому протязі, без патологічного МРС.
Хребтовий канал: передньо-задній (сагітальний) розмір на рівні L4-L5 – … мм.
Передня та задня поздовжні, жовті зв`язки без особливостей.
Дуговідросткові суглоби не змінені.
Спинний мозок розташований у центрі хребтового каналу, не потовщений,
структура типова.
Конус спинного мозку розташований на рівні L1-L2 та розділяється на корінцеві
нитки кінського хвоста, останні без особливостей.
Міжостисті зв’язки на рівні L4-L5 з ділянками підвищеної інтенсивності
МР-сигналу в структурі.

Висновок: МР-ознаки остеохондрозу м/х дисків поперекового відділу хребта,
протрузії L5-S1 м/х диска, помірного правобічного латерального стенозу на цьому рівні.
Міжостистий лігаментит на рівні L4-L5.
08.07.2024 21:17 359

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
797 відгуків (796 +) (1 -)
Консультацій: 2036
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Розклад хвороб, які дають право на відстрочку, або на висновок про непридатність, наведений в Наказі 402 від 14.08.2008 року. В свою чергу, ВЛК встановлює ступінь придатності до військової служби на підставі порівняння існуючих у вас захворювань з тими захворюваннями, які записані в Розкладі хвороб Наказу МОУ № 402.

У відповідності до останніх змін від 04.05.2024 року, всі статті Розкладу хвороб розподілені на такі пункти:

а -- Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;

в -- придатні до служби.

Таким чином, ідеальний варіант - отримати на ВЛК хоча б одну статтю з індексом "а". В крайньому разі (якщо неможливо отримати статтю з індексом "а"), отримати хоча б одну статтю з індексом "б".

Тепер розглянемо існуючі у вас проблеми зі здоров'ям:

1. Лордоз - це стаття 64 Розкладу хвороб. Але сам по собі лордоз не вважається підставою для застосування пунктів "а" або "б", тому цю проблему слід оглядати в сукупності з іншими. Наприклад, з такми як остеохондроз, який у вас також діагностовано.

2. Остеохондроз - стаття 64. Згідно з Поясненням до застосування статті 64, ознаками клінічного прояву остеохондрозу є порушення статичної функції ураженого відділу хребта - випрямлення шийного (поперекового) лордозу або утворення кіфозу, поєднання локальних лордозу та кіфозу замість рівномірного лордозу. Саме це у вас і зафіксовано: випрямлений (згладжений) лордоз поперекового відділу хребта.

При цьому до пункту «а» статті 64 належать:
- міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю;
- міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту.

У вас немає таких ознак, отже статтю 64-а вам не встановлять.

до пункту «б» статті 64 належать:
- міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань.

У вас діагностовані ознаки остеохондрозу міжхребцевих дисків поперекового відділу хребта, при цьому немає згадок ані про стаціонарні лікування, ані про наявність больового синдрому. Це означає, що по остеохондрозу також буде стаття 64-в, придатний до служби.

3. протрузії - як зазначено в Поясненням до застосування статті 64, до пункту «в» належать протрузії міжхребцевих дисків без порушень функцій. Це саме ваш варіант, отже ВЛК встановить статтю 64-в, придатний до служби.

4. Стеноз - це стан, коли розміри хребетного каналу на поперечному зрізі зменшуються, або зменшуються розміри міжхребцевих отворів, в результаті чого здавлюється вміст каналу (спинний мозок, корінці). Міжхребцеві отвори, хребетний канал - це все стаття 64. Але сам по собі стенооз відсутній в Розкладі хвороб, тому лікарі на ВЛК будуть визначати ваш ступінь придатності до служби, оцінюючи не саму назву "стеноз", а загальний стан вашого хребта, на підставі інших зафіксованих захворювань. Тому по діагнозу "латеральний стеноз" не слід чекати ані пункту "а", ані пункту "б" статті 64.

5. Міжостистий лігаментит - це запалення і ущільнення зв’язок між остистими відростками хребців. Також відсутній в Розкладі хвороб, тобто на ВЛК будуть оцінювати його вплив на інші органи, та чи не спричиняє лігаментит порушень функцій організму. Так як в вашому діагнозі зазначено тільки назву "міжостистий лігаментит", то це означає, що ВЛК не придасть великого значення цій проблемі.

Висновок: в постанові ВЛК з великою долею ймовірності буде записано: "на підставі статті 64 Розкладу хвороб Наказу № 402 придатний до військової служби". Про відстрочку, навіть тимчасову, з такими захворюваннями мова також не йде.

.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram