Заплатив гроші за розробку сайту але виконавець завдання не виконує

Домовився з виконавцем про розробку сайту. Домовились що розробка сайту буде йти в 6 етапів і за кожний етап я буду сплачувати передплату. Сплатив 14000грн за перший етап. Виконавець повністю етап не доробив, сказав що зможе доробити після четвертого етапу і попросив передплату за другий етап. Сплатив 14000 за другий етап. Виконавець зробив частину другого етапу, написав що йому дуже потрібні гроші і попросив сплатити за третій етап, обіцяв що в цей же день закінчить другий етап і швидко зробить третій, з тнрмінами не підведе. Сплатив 14000 за третій етап, але виконавець обіцянку не виконав, вже пройшло три тижні, виконавець другий етап так і не доробив, постійно обіцяє доробити сьогодні але не дороблює. Напочатку обіцяв зробити свйт за півтора місяці, але вже пройшло три з половиною і навіть половини роботи не виконано. Оскільки виконавець не виконує умови домовленностей, хочу повернути свої кошти. Як це краще зробити?

12.07.2024 18:11 131

Консультація виконавця

Алексей Тимошенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
5 відгуків (5 +) (0 -)
Консультацій: 24

В момент, коли виконавець отримав від Вас оплату за послуги з створення веб-сайту, у нього виникло зобов'язання з виконання замовленої роботи.

Фактично, між Вами та виконавцем укладено договір про надання послуг — з того моменту, як виконавець прийняв першу частину оплати за послугу.

Зобов'язана сторона несе відповідальність за неналежне виконання або невиконання зобов'язання. Така відповідальність передбачає:

1. Сплату неустойки (грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання);

2. Відшкодування збитків та моральної шкоди (повернення оплати в повній сумі + компенсація за моральні або фізичні страждання, викликані невиконанням виконавцем роботи).

Це універсальні види відповідальності, які настають для виконавця навіть за умови відсутності письмового договору про надання послуги з створення вебсайту. Якщо між Вами та виконавцем укладено договір про надання послуг, необхідно дослідити договір та визначити, які види відповідальності в ньому прописані.

Щодо повернення сплачених коштів, то необхідно вчинити такі дії:

1. Зібрати та зберегти все листування з виконавцем (зробити скріншоти текстових повідомлень з електронної пошти, менеджерів, соціальних мереж). Все це є доказами того, що між Вами та виконавцем існувала домовленість щодо створення вебсайту.

2. Зібрати банківські документи про перерахування на рахунок виконавця грошей за послугу (квитанції, платіжні інструкції, будь-які інші документи, по яких видно, що виконавець отримував від Вас оплати).

3.З цього моменту всі розмови з виконавцем телефоном слід записувати (встановіть на смартфон програму запису дзвінків).

4. Всі текстові повідомлення, якими будете обмінюватись з виконавцем, обов'язково зберігати у вигляді скріншотів.

5. Підготувати письмову претензію на виконавця про повернення грошей. Претензія складається так: описується ситуація загалом — хто, коли, кому доручив виконати роботу, скільки за роботу сплачено, і що роботу невиконано. Закінчується претензія вимогою повернути отриману оплату.

В претензії обов'язково зазначаються всі відомі реквізити виконавця: прізвище, ім'я, по батькові, адреса проживання, електронна пошта, номер телефону, ідентифікаційний номер. Така сама інформація зазначається про того, від кого подається претензія.

До претензії додаткового додаються всі скріншоти, які підтверджують листування з виконавцем, та квитанції банку про оплату йому грошей.

В претензії обов'язкового зазначається банківський рахунок в форматі IBAN, на який потрібно повернути оплату за роботу.

Претензію Ви можете написати самостійно, однак я раджу не заощаджувати на цьому та доручити написання претензії юристу. Справа тут не в тому, щоб юрист більше на Вас заробив, а в тому, що без досвіду скласти претензію правильно — складно. А претензія важливий документи, від її правильного складання залежить подальший успіх в суді.

Претензія підписується особою, яка її подає (Вами або вашим адвокатом), і направляється виконавцю. Я раджу подавати претензію двома способами:

— відправити претензію виконавцю на його електронну пошту або в менеджері, яким він користується;

— надрукувати претензію на папері та направити виконавцю поштою (рекомендованим листом з описом вкладення, це обов'язкова умова).

За законом, виконавець зобов'язаний розглянути претензію протягом 30 днів з дня її отримання, та повернути кошти.

В мене є сумнів, що виконавець поверне значну суму грошей добровільно. Тому, якщо через 30 днів повернення грошей не буде, в Вас залишиться єдина можливість повернути гроші — звернутись в суд.

6. Суд. Для звернення в суд готується позовна заява — можна сказати, що це більш розширений варіант претензії. Позовна заява має відповідати вимогам, встановленим Цивільним процесуальним кодексом України, тому для її написання та подання в суд краще найняти юриста (адвоката).

Після отримання рішення суду про стягнення грошей з виконавця, Вам видається виконавчий лист, який дозволяє примусово стягнути з виконавця гроші, які Ви заплатили за розробку вебсайту.

Стягнення може здійснювати приватний або державний виконавець.

Загалом так виглядає шлях повернення грошей: спочатку подається претензія, якщо виконавець послуги ігнорує її і не повертає гроші добровільно, то переходите до звернення в суд з позовом про стягнення коштів.

Я пропоную Вам укласти зі мною договір на надання правничої допомоги адвокатом та отримати допомогу в підготовці претензії та можливому зверненні до суду. Якщо вирішите скористатись послугами адвоката, залиште Ваші контакти в коментарях, і я невідкладно зв'яжусь з Вами.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram