Оновлення даних призовником

Доброго дня, хочу дізнатись, чи обовʼязково мені обновляти дані, та що буде якщо не оновлю якщо

1. Мені 22 роки, призовник. Не маю підстав бути військовозобовʼязаним.
2. Маю приписне, оновлював дані на початку цього року. По влк визнаний придатним.
3. Наскільки я розумію, штраф можуть дати тільки якщо не знайшли про мене даних у себе або інших реєстрах. Я є фопом наприклад, та мою актуальні дані в тцк.
14.07.2024 14:43 182

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 5 років
161 відгук (161 +) (0 -)
Консультацій: 548
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

У пункті 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набрав чинності 18 травня 2024 року, вказано наступне (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#Text):

"2. Установити, що:

громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);...

Відповідно до частини першої статті 33 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" військовий облік громадян України поділяється на облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

ВИСНОВКИ: Ви перебуваєте на військовому обліку призовників і згідно пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень вищевказаного Закону зобов’язані уточнити відповідні дані (адресу проживання, номер телефону та за наявності електронну пошту) до 16 липня 2024 року включно.

Зробити це можна у ТЦК, ЦНАП або через електронний кабінет/застосунок Резерв+.

На мою думку, краще через застосунок Резерв+. Після уточнення даних має cформуватися електронний ВОД та підтянутися відомості з "Оберіг", зокрема щодо перебування на військовому обліку призовників. У разі зупинки для перевірки документів Ви зможете замість паперового ВОД показувати електронний в застосунку Резерв+.

Враховуючи ваш статус призовника, Ви взагалі не підлягає призову на військову службу під час мобілізації і підстава для відстрочки Вам непотрібна. Тому можете не хвилюватися та спокійно "оновлювати" дані.

Якщо цього не зробити, то Вам може загрожувати штраф 17000-25500 грн. При цьому, дійсно згідно примітки до статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення положення статей 210210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи."

Однак, немає гарантії, що ТЦК буде сумлінно виконувати дану норму. Тому краще не ризикувати та уточнити дані, щоб потім не довелося в суді оскаржувати постанову про накладенння адміністративного стягнення (штрафу).

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту gallina.tokmach.82@gmail.com.

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram