Чи можна буде обновити дані в Резерв+ після дедлайну?

Хочу знати, чи закриється можливість оновлення даних через Резерв+ після 16 липня (як це буде з ЦНАПами) і єдиним способом стане через ТЦК, чи це все ще можна буде зробити онлайн в додатку?

15.07.2024 18:27 192

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 5 років
164 відгука (164 +) (0 -)
Консультацій: 555
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

У пункті 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набрав чинності 18 травня 2024 року, вказано наступне (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#Text):

"2. Установити, що:

громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);...

ОТЖЕ, уточнити дані (адресу проживання, номер телефону та за наявності електронну пошту) потрібно до 16 липня 2024 року включно. Тому з 17 числа у застосунку Резерв+ така можливість також має бути закрита.

Однак, навіть якщо з технічних причин Вам вдасться це зробити, то все одно буде вважатися, що Ви порушили відповідну вимогу Закону і Вам може загрожувати штраф у розмірі 17000-25500 грн.

При цьому, згідно примітки до статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення положення статей 210210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи."

Однак, немає гарантії, що ТЦК буде сумлінно виконувати дану норму. Тому краще не ризикувати та уточнити дані до 16 липня, щоб потім не довелося в суді оскаржувати постанову про накладенння адміністративного стягнення (штрафу).

Після уточнення даних має cформуватися електронний ВОД та підтянутися відомості з "Оберіг", зокрема щодо перебування на військовому обліку. У разі зупинки для перевірки документів Ви зможете замість паперового ВОД показувати електронний в застосунку Резерв+.

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту gallina.tokmach.82@gmail.com.

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram