Ризики продовження навчання у ВНЗ з осені 2024р.

Думаю продовжити зараз вже почате навчання студентом на бакалавратурі (бо мені корисно та цікаво), але сумніваюся, бо підозрюю що це може означати конкретні ризики.

Освіту здобуваю не послідовну, військовозобов`язаний, мій вік 25. Отже відстрочку це навчання не дає.
При цьому чув, що зараз зробили обов`язковою базову військову підготовку студентів.

Питання стосовно ризиків:
1. Чи не може бути так, що продовживши навчання я буду автоматично зобов`язаний пройти таку підготовку, а перед підготовкою зобов`язаний пройти мед комісію?
2. Можливо, до нового навчального року отримаю відстрочку за п9 статті 23. Чи означатиме це, що мене зможуть відправити на навчання базовій військовій підготовці, але не зможуть відправити перед цим на ВЛК? Чи змінило би це якось ситуацію?
04.08.2024 19:27 224

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 1 рік
61 відгук (58 +) (3 -)
Консультацій: 284
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день!

По першому питанню: відповідно до ч. 4 ст. 10-1 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу",

. Базова загальновійськова підготовка включається до навчальних планів закладів вищої освіти всіх форм власності як окрема навчальна дисципліна.

Базова загальновійськова підготовка у закладах вищої освіти всіх форм власності проводиться з громадянами України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно).

Від проходження базової загальновійськової підготовки у закладах вищої освіти всіх форм власності звільняються громадяни:

які визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби;

які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;

які проходили військову службу.

При цьому, базова військова підготовка у ВНЗ є формою підготовки громадян до військової служби. Чинне законодавство, зокрема Положення "Про військово-лікарську експертизу" (затверджене Наказом МОУ № 402, з останніми змінами) не передбачає проходження ВЛК для того, щоб пройти таку підготовку. При цьому, якщо Ви не потрапляєте під вищезазначені виключення, Ви маєте обов'язок пройти базову військову підготовку в межах навчального плану.

2. Базова військова підготовка - це по суті частина навчання у ВНЗ, частина освітньої програми. Тому відстрочки для такої програми не передбачено. Тому, так, Ви отримаєте відстрочку за п. 9 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" від мобілізації. Але це не означає, що Ви позбавлені обов'язку як щодо проходження базової військової підготовки, так і щодо проходження військово-лікарської комісії.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram