Наявність бронювання, та видача повістки в ТЦК на останній день бронювання

Вітаю.

Маю бронювання від підприємства, що погоджено згідно наказу ГШ та Мінекономіки від (бронювання дійсне до 23.10.24) + подовження на 3 місяці до 24.01.25 згідно постанови КМУ №516 (від 7 травня 2024 року)
Маю наступне запитання:
1) на наступному тижні буду забирати новий ВОД в ТЦК, чи можливо, що видадуть повістку ( або мобілізаційне розпорядження) на останній день бронювання 24.01.25 або на наступний день після закінчення бронювання 25.01.25? Чи законні такі дії з боку ТЦК? Якщо незаконні, якими нормами закону можна керуватися?
2) Чи можуть не визнати подовження бронювання на 3 місяці до 24.01.25 згідно постанови КМУ №516 (від 7 травня 2024 року) та вимагати додаткові документи від підприємства (новий витяг, лист супровід від підприємства і т.д.), адже постановою 516 не передбачено ніяких додаткових дій, подовження повинно бути автоматично? В базі подовжилося автоматично. Так само, постановою 516, не передбачено вилучення роботодавцем у працівників витягів з наказу Мінекономіки про бронювання та видачу нових витягів та надсилання їх в ТЦК та СП повідомлення про бронювання? Вірно?
3) Якщо на підприємстві можуть оформити нове бронювання, чи можуть його дати поки дійсне попереднє та чи можуть його зробити з "перекриттям" старого бронювання?
4) Якщо на момент візиту в ТЦК по повістці на кінець бронювання, від підприємства ще не буде готовий витяг, і т.д., але в додатку в резерв+ (відповідно і в базі) вже буде наявна інформація про нове бронювання, чи достатньо цього буде для ТЦК (якщо я роздрукую документ з резерв+ та привезу його їм)?
5) Чи потрібно мені отримати від ТЦК підтвердження, що я поставлений в них на спеціальний військовий облік? Чи інформації, що є в резерв+ є достатньо?
18.08.2024 14:39 251

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
799 відгуків (798 +) (1 -)
Консультацій: 2062
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Вітаю.

1. Так, вірно за Постановою КМУ від 7 травня 2024 р. № 516 (див. за посиланням:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/516-2024-%D0%BF#Text) дії відстрочок (які не закінчилися станом на 07.05.24) продовжуються автоматично на три місяці.

Отже, якщо у Вас відстрочка з урахуванням автоматичного продовження закінчується 24.01.2025 року, то  ТЦК та Сп можуть Вам виписати повістку на наступний день і це достатньо  розповсюджена практика (поки що). Але, вони не вручають повістку на відправку (як її в народі називають "бойова").  Зазвичай вручають повістку  з поміткою для взяття на військовий облік ( оскільки заброньований на період бронювання перебуває на спец. обліку) або вони просто пишуть для уточнення облікових даних. Це таке негласне правило, ніде не передбачене, але й не заборонено законодавством. Зверніть увагу, в повістці має бути зазначена мета виклику. Якщо буде вказано для уточнення даних або взяття на облік військовозобов'язаних, то тут нічого глобально страшного немає, адже за юридичною логікою у Вас закінчується відстрочка, та з цього часу Ви маєте з'явитися в ТЦК та СП для оновлення даних (підтвердити наявність бронювання чи відсутність, або наявність підстав для відстрочки), та/або для взяття на військовий облік у разі відсутності будь-яких інших підстав для відстрочки.

Повістка може містити дату явки через пів року або більше, законодавством обмежень в цьому питанні не передбачається.

Тож, можливо буде повістка на оновлення даних або взяття на обліку ( по- різному пишуть ), але мета їх однакова- для продовження відстрочки на підставі бронювання та  спец обліку, або якщо не буде підстав для відстрочки (нового бронювання), тоді вже буде підстава для взяття на облік військовозобовязаного з усіма подальшими наслідками. Для цього власне і вручають повістку для з'ясування цих питань. Не лякайтеся цього, головне аби роботодавець до цього часу оформив нове бронювання.

Зазначу також, що після того як повноцінно запрацює електронна система бронювання через Дію (далі в консультації детальніше), то як взяття на спец. облік буде здійснюватися автоматично із бронюванням, так і переведення на військовий облік військовозобовязаних осіб  (тобто із спец. обліку на загальний військовий облік) буде здійснюватися теж автоматично у звязку із закінченням дії відстрочки (бронювання). Як буде далі із врученням повісток від тцк та сп у звязку із цим, побачимо тільки на практиці.

2. Так,  в Постанові вказано про автоматичне продовження. А отже, жодних додаткових дій з боку роботодавця та з Вашої сторони не повинно бути. ТЦК та СП мають виконувати вказану Постанову без будь-яких додаткових підтверджень. Не визнавати надану відстрочку вони не можуть. В іншому випадку, Ви можете оскаржити їхні дії/рішення в судовому порядку. Але, на практиці ТЦК та СП за Постановою 516 визнають відстрочки, це інформація від клієнтів, ще проблем не було.

В преамбулі Постанови КМУ від 27 січня 2023 р. № 76  (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/76-2023-%D0%BF#Text) з урахуванням змін вазано: Установити, що строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним відповідними рішеннями Міністерства економіки згідно із цією Постановою, які не закінчилися на день прийняття Постанови КМ № 516 від 07.05.2024, продовжуються автоматично на три місяці згідно з Постановою КМ № 516 від 07.05.2024, з урахуванням змін, внесених Постановою КМ № 642 від 04.06.2024}

3.  Порядок бронювання через портал Дія регулюється Постановою від 5 червня 2024 р. № 650 (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/650-2024-%D0%BF#Text). Ваш роботодавець вже буде здійснювати наступне бронювання відповідно до цієї Постанови.

Так, згідно до Постанови (п. 20), військовозобов’язаний не підлягає бронюванню, про що керівнику державного органу, підприємства, установи повідомляється засобами Порталу Дія, у разі:

відсутності в Реєстрі військовозобов’язаних відомостей про військовозобов’язаного;

відсутності в Реєстрі військовозобов’язаних відомостей про перебування військовозобов’язаного у трудових відносинах з державним органом, підприємством, установою.

Отже, підставами для відмови у бронюванні є відсутність відомостей з реєстру (мається на увазі Оберіг) про військоовзобов'язаного або відомостей про його працевлаштування. Інших підстав не передбачено. А отже, роботодавець може подати списки на бронювання до кінця строку дії Вашого поточного бронювання. Тому, з цим проблем не повинного бути.

4. Відповідно до Постанови №650:

21. Інформація (відомості, дані) про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації (бронювання) відображається у військово-обліковому документі в електронній формі.

22. За заявою працівника в електронній формі, поданою засобами Порталу Дія, може формуватися витяг про бронювання військовозобов’язаного (далі - витяг), який є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

23. Витяг формується в електронній формі засобами Порталу Дія у довільній формі, придатній для сприйняття його змісту. Витяг надсилається засобами Порталу Дія в електронний кабінет користувача. Це електронний документ, він буде без печатки та підписів, тільки QR-код.

Отже, якщо у Вас вже буде бронювання, то у Вас будуть ці відомості відображатися в ВОД, який Ви згенеруєте через Резерв+ та зможете зробити витяг з Порталу Дія.  Не може бути ситуації що в Резерв+ є бронювання, а витягу з Дії не буде. Це електронна система бронювання і всі дані синхронізовані. Якщо є бронювання, Ви зможете самостійно отримати витяг через Дію, так саме як і ВОД через Резерв+. Не повинно бути таких проблем.

5. Згідно до Постанови №560, після того як роботодавець формує списки бронювання через Дію:

18. Сформований список перевіряється засобами Реєстру військовозобов’язаних з метою перевірки наявності особи в зазначеному Реєстрі.

19. У разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки.

З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка на період, визначений пунктом 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 15, ст. 940), - із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650.

Отже, переведення на спец. військовий облік здійснюється автоматично при підтвердженні бронювання. Вся інформація (про надану відстрочку та період, а також про перебування на спец. обліку) буде містититься в Резерв+. Додатково підтвердження від ТЦК та СП отримувати не потрібно буде.

У разі виникнненя додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграм

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram