Комунальні платежі

Доброго дня.
Юридична особа (орендар) орендувала приміщення у фізичної особи ( орендодавець). Згідно договору, юр. особа повинна сплачувати комунальні платежі самостійно. Юр. особа не укладала договір з комунальним підприємством, квитанції надходять від ОСББ на фізичну особу (орендодавця), а сплачує їх юр. особа. Відповідно не має ніяких актів , це не випадок відшкодування (по квитанціях платить юр. особа) . Чи правомірні взагалі такі дії, як відображати в бух. обліку?

01.09.2024 13:05 100

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 1 рік
61 відгук (58 +) (3 -)
Консультацій: 284
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 1 ЗУ "Про житлово-комунальні послуги", індивідуальний споживач - фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об’єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги;

Відповідно, Ви не є індивідуальним споживачем в розумінні ст. 1 ЗУ "Про житлово-комунальні послуги", оскільки з Вами не був укладений відповідний договір.

Разом з тим, відповідно до ст. 528 ЦКУ, Виконання обов'язку може бути покладено боржником на іншу особу, якщо з умов договору, вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства або суті зобов'язання не випливає обов'язок боржника виконати зобов'язання особисто. У цьому разі кредитор зобов'язаний прийняти виконання, запропоноване за боржника іншою особою.

Таким чином, у даному випадку, Ви виконуєте зобов'язання за іншу особу на підставі договору оренди, що законом не заборонено і є правомірним. Вам необхідно фіксувати це як виконанння Вами зобов'язань по договору та підтверджувати актом з орендодавцем. Підставою для складання акту є квитанція cплати комунальних послуг перед ОСББ. Відповідно, Ви можете вказану суму виносити собі на видатки, якщо Ви на загальній системі оподаткування і це має для Вас значення.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram