выезд / пересечение границы с военно - учетными документами

Человек исключен с воинского учета весною 2014 года/ при себе имеется приписное (военник) с отметкой об исключении с воинского учета/ Также есть информация в базе Оберег и в базе Резерв+, который подтверждает исключение с воинского учета (не военнообязанный). Возможно ли пересечение границы с наличием этих 2х документов или требуют еще дополнительные документы? (QR код/ выписка с ТЦК СП и тд). Не будет ли таких вопросов - что типа данные старые и нужно их обновить (заменить военник на новый/ пройти медкомиссию и тд) как это любят предлагать представители ТЦК СП? Ответ можно на любом языке. Спасибо
07.09.2024 11:58 70

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 5 років
165 відгуків (165 +) (0 -)
Консультацій: 559
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Возможно ли пересечение границы с наличием этих 2х документов или требуют еще дополнительные документы? - чинним законодавством не визначено - має бути достатньо. 

Відповідно до підпункту 1 пункту 2 Правил перетинання державного кордону громадянами України перетинання громадянами України (далі - громадяни) державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;...

Частиною шостою статті 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" встановлено, що у період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

Відповідно до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%BF#Text):

49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

54. У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Звертаю увагу, що Ви можете зателефонувати в Держприкордонслужбу, в тому числі на конкретний пунтк пропуску, та уточнити відповідну інформацію щодо перетину кордону (https://dpsu.gov.ua/ua/konsultacii-shchodo-peretinu-kordonu/https://www.kmu.gov.ua/news/do-uvagi-osib-yaki-planuyut-peretin-kordonu-z-krayinami-yes-ta-respublikoyu-moldova).

ХХХ

2) Не будет ли таких вопросов - что типа данные старые и нужно их обновить (заменить военник на новый/ пройти медкомиссию и тд) как это любят предлагать представители ТЦК СП?  - на жаль, передбачити дії прикордонників на тому чи іншому пункті пропуску неможливо. 

При цьому, відповідно до пункту 12 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#n407):

"12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа;".

Пунктом 2 постанови КМУ від 16 травня 2024 р. № 559 "Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа" передбачено, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка.

Тобто, у разі таких питань можете посилатися на відповідну нормативно-правову базу. Крім того, зажди можна спробувати виїхати через інший пункт пропуску або через той самий, однак в інший день. Оскільки дуже багато залежить від людського фактору серед прикордонників.

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту gallina.tokmach.82@gmail.com.

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram