как отказаться от получения пенсии в Украине , нахожусь сейчас за границей

Добрый день, я получаю в настоящее время минимальную пенсию по инвалидности в Украине и сейчас нахожусь за границей.
Пенсия поступает мне на банковскую карту.
За последнее время я вынужденно проживаю в разных странах и из-за трудностей финансового характера , трудностей бюрократического характера в странах пребывания для учета украинской пенсии мне проще от нее отказаться .
Вопросы :
как дистанционно отказаться отполучения пенсии в Украине, можно ли отказаться от пенсии временно или отказаться, и получить неполученную сумму через некоторое время по возвращении из-за границы в Украину, если такое возможно ?
Или, например, может ли пенсионная выплата по заявлению вместо меня поступать на счет кому-нибудь из моих родственников ?
Также у меня в начале следующего года заканчивается срок действия справки МСЕК, отменится ли мой статус лица с инваладностью после окончания срока действия справки МСЕК, если я не собираюсь на переосвидетельствование \проверку \ осмотр ?
Могут ли отменить статус лица с инвалидностью , если не получать пенсионные выплаты по инвалидности ?

Просьба проконсультировать по данному ряду вопросов.

30.09.2024 18:42 124

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
249 відгуків (248 +) (1 -)
Консультацій: 805
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” в Україні призначаються такі види пенсій: за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника та за вислугу років.

Кожен з цих видів пенсії призначається на період, визначений законом:

пенсія за віком – безстроково;
пенсія по інвалідності – на весь час, доки особі встановлено інвалідність;
пенсія у зв’язку з втратою годувальника – на весь період, протягом якого утриманець вважається непрацездатним;
пенсія за вислугу років – безстроково (виплата пенсії здійснюється при звільненні з роботи, яка дає право на таку пенсію).
Відповідно, коли період, на який призначено пенсію, завершується, або умова, від якої вона залежить, не виконується, – виплата пенсії припиняється.

Законом України від 28.04.2024 №3674-ІХ (закон набув чинності 23.06.2024) передбачено, що виплата пенсії особам, які тимчасово проживають за межами України, здійснюється на поточні рахунки, відкриті в установах банків, розташованих на території України, за умови проходження особою фізичної ідентифікації до 31 грудня кожного календарного року.

Випадки, в яких за рішенням Пенсійного фонду припиняється виплата пенсії, визначено статтею 49 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”:

- за заявою пенсіонера про припинення виплати пенсії у зв’язку з тимчасовим проживанням за кордоном;

- у разі непроходження фізичної ідентифікації у випадках, передбачених законодавством.

Ідентифікація – це процедура встановлення особи одержувача пенсії.

Фізичну ідентифікацію можна пройти у такі пособи: 

- особисте звернення

- віддалена ідентифікація через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису "Дія.Підпис" ("Дія ID")

- ідентифікацію по відеозв'язку;

- через закордонну дипломатичну установу України( консульство) шляхом отриманням документу про посвідчення факту, що особа є живою.

Враховуючи викладене, надаємо відповіді на ваші питання:

как дистанционно отказаться отполучения пенсии в Украине, можно ли отказаться от пенсии временно или отказаться, и получить неполученную сумму через некоторое время по возвращении из-за границы в Украину, если такое возможно ? - Ви маєте право написати заяву про припинення виплати пенсії у зв’язку з тимчасовим проживанням за кордоном  та подати її дистанційно через особистий каібнет вебпорталу ПФУ  за посиланням https://portal.pfu.gov.ua/

На підставі вашої заяви пенсія буде припинена до моменту нового звернення із заявою про поновлення виплати пенсії. Тобто, ви зараз відмовляєтесь від пенсії так би мовити тимчасово, а потім можете її поновити, якщо на час звернення у вас будуть підстави для отримання пенсії, тобто діючий статус особи з інвалідністю. Що стосується виплати недоотриманої пенсії, то у вашому випадку таке не пердбачено. Пенсія буде призначена з моменту звернення із заявою про поновлення виплати пенсії. 

Или, например, может ли пенсионная выплата по заявлению вместо меня поступать на счет кому-нибудь из моих родственников ? - так, це передбачено законодавством. Пенсію може отримувати інша особа на підставі довіреності. Довіреність на одержання пенсії може бути посвідчена посадовою особою ПФУ (це при особистому звернені) або можна довірити отримання пенсії іншій особі на підставі нотаріальної довіреності (за кордоном нотаріальні дії відбуваються через консульство).

Также у меня в начале следующего года заканчивается срок действия справки МСЕК, отменится ли мой статус лица с инваладностью после окончания срока действия справки МСЕК, если я не собираюсь на переосвидетельствование \проверку \ осмотр ? - постановою КМУ № 225 від 08.03.2022 року передбачено,  повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення осіб з інвалідністю лікарсько-консультативною комісією на МСЕК. У вашому випадку, якщо ПФУ буде мати інформацію, що Ви знаходитесь за кордоном та не маєте можливості пройти черговий переогляд МСЕК, срок дії довідки МСЕК буде продовжено та, відповідно, продовжена виплата пенсії. 

Могут ли отменить статус лица с инвалидностью , если не получать пенсионные выплаты по инвалидности ? - ні, неотримання виплат по інвалідності ніяк не впливає на статус особи з інвалідністю. Тобто, якщо ви не будете отримувати пенсію, ви все одно будете мати інвалідність. Але, у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд, пенсійний фонд має право припинити саму пенсію, але не відмінити статус особи з інвалідністю (це робить виключно МСЕК). 

Отже, за вашим бажанням Ви можете припинити виплату пенсії на підставі заяви,  а також можете довірити її отримання іншій людині. За рішенням пенсійного фонду виплата пенсії може бути припинена у разі непроходження ідентифікації або у разі неотримання пенсії протягом шесті місяців. 

Якщо у Вас є уточнюючі або додаткові питання, напишіть на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

З повагою, адвокати Леонови

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram