Податки для зарплати

Доброго дня, з/п невчасно виплачується. На початку травня виплатили з/п за грудень. Ще не було коеф. статистики щоб розрахувати компенсацію. Потім він з`явився компенсацію порахували. У звітності компенсація відображається у складі з/п травня? А за який місяць платити податки щоб в травні виплатити компенсацію за грудень, та що писати в призначені коли виплачую саму компенсацію - зарплата за грудень 2020р.?

26.05.2021 11:40 1079

Консультація виконавця

Компенсація провадиться відповідно до Закону України № 2050 «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» та Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 159.

Сума компенсації не входить до складу виплат, які включаються в зарплату для забезпечення її мінімального розміру (тобто в мінзарплату «не провалюється», а нараховується зверху, див. лист Мінсоцполітики від 17.02.2017 р. № 394/0/101-17/282).

Компенсації підлягають усі зарплатні виплати (разом із сумою індексації), нараховані і не виплачені працівникові.

Сума компенсації включається до фонду оплати праці того місяця, в якому фактично здійснюються її нарахування і виплата, та оподатковується ПДФО, ВЗ і ЄСВ у складі зарплати.

Нарахування компенсації здійснюється один раз безпосередньо перед виплатою заборгованості із заробітної плати.

Згідно з пп 14.1.48 ПКУ компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму, для цілей обкладення податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) є заробітною платою.

Таким чином, сума компенсації за несвоєчасно виплачену зарплату у складі заробітної плати:

1) обкладається ПДФО за ставками, встановленими п. 167.1 ПКУ;

2) Оподатковується військовим збором згідно із Законом № 1621;

3) враховується при визначенні граничного розміру доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

У формі № 1ДФ суму компенсації вказують з ознакою доходу “101”.

Оскільки сума компенсації за несвоєчасно виплачену заробітну плату включається до фонду оплати праці (п.п. 2.2.8 Інструкції № 5), то:

  • ця виплата включається до бази для нарахування ЄСВ.
  • суму компенсації і суму ЄСВ, нарахованого на неї, можна віднести до складу витрат підприємства на підставі п.23 П (С) БО 16 «Витрати».

У Звіті з ЄСВ компенсація за затримку зарплати відображається у складі фонду оплати праці того місяця, в якому нараховують таку компенсацію. У таблиці 6 додатка 4 Звіту компенсацію вказують однією сумою разом із зарплатою.

Звертаю вашу увагу, що несвоєчасна виплата заробітної плати працівникам, а також виплата її не в повному обсязі, в тому числі ненарахування та невиплата компенсації, є порушенням трудового законодавства.

Чинним законодавством за порушення вимог законодавства про працю передбачено дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

Якщо подобається, тисни кнопку