Компенсація невикористаної відпустки після реорганізації - чи можна виплатити компенсацію через шість місяців після звільнення?

Сільська рада Б була реорганізована шляхом приєднання до сільської ради Х, прицівника сільської ради Б звільняли вже на новому місці роботи в сільській раді Х за згодою сторін 31.12.2020 року. При звільненні працівником не було повідомлено про наявність невикористаної відпустки за минулим місцем роботи і не була надана довідка про кількість днів невикористаної відпустки тому не було виплачено компенсації. 08.06.2021 року даний працівник (колишній) приніс довідку про кількість днів невикористаної відпустки з заявою, що в разі невиплати даної компенсації буде звертатися до суду. Які наші дії надалі? Чи можемо ми виплатити компенсацію після шести місяців як цю людину звільнили?Чи чекати рішення суду з даного приводу?Роз"ясніть будь ласка що можна і потрібно робити.

30.07.2021 14:24 1962

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
422 відгука (420 +) (2 -)
Консультацій: 1607
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Якщо проводиться реорганізація установи шляхом злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення, то у цьому випадку всі права і обов’язки реорганізованої установи переходять до новоствореного суб’єкта (правонаступника). Як правило, при реорганізації не відбувається припинення трудових відносин з усіма працівниками і більша їх частина переходить до новоствореної установи, і від цього залежить до кого ж перейшли обов`язки пов`язані з компенсацією за не використану відпустку.  

Тому необхідно спочатку розібратись яким чином працівник був переведений на нове місце роботи зі звільненням з сільської ради Б (припинено трудовий договір та укладено новий) чи без звільнення (без припинення трудового договору, просто внесено запис до трудової книжки про реорганізацію).

Так при першому варіанті, якщо в трудову книжку згідно з наказом внесено запис про припинення трудового договору на підставі п.5 ч.1 ст.36 КЗпП власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним остаточний розрахунок (ст. 47 КЗпП). Роботодавець зобов’язаний виплатити працівникові всі належні йому відповідно до трудового законодавства суми, а саме:

— заробітну плату за фактично відпрацьовані дні в місяці звільнення;

— вихідну допомогу (якщо така передбачена);

— компенсацію за невикористану відпустку;

— інші виплати.

У випадку якщо працівник виявив бажання переміщення відпустки або компенсації на установу яка утворилась після реорганізації то реорганізована установа перераховую компенсацію (не використану відпустку) на рахунок нової установи. 

У такому випадку працівникові за його бажанням щорічна відпустка повної тривалості може бути надана до настання шестимісячного строку безперервної роботи у перший рік роботи на новому підприємстві (п.8 ч. 7 ст.10 Закону України «Про відпустки»). Компенсація, нарахована за попереднім місцем роботи за невикористані дні щорічної відпустки і перерахована на рахунок підприємства, на яке переведено працівника, не виплачується. Розрахунок відпускних здійснюється у вказаному вище періоді.

Якщо такої заяви працівником не подано, грошова компенсація за невикористану відпустку має бути виплачена працівнику при звільненні з попереднього місця роботи (підприємства, що реорганізовано).

Тобто, якщо переведення оформлено згідно п. 5. ч. 1 ст 36 та не має заяви про перерахунок відпустки (компенсації) на нове місце роботи, то з великою ймовірністю суд буде програно. Тому раджу перевірити на якій підставі було здійснено переведення. 

Якщо у вас у працівника другий варіант (без припинення трудового договору), наприклад, у разі зміни підпорядкованості підприємства, установи, організації, зміни власника, а також при реорганізації (ч. 3 і 4 ст. 36 КЗпП) дія трудових договорів працівників продовжується. У цьому випадку звільнення працівників не відбувається, а отже, компенсація за невикористану відпустку не виплачується реорганізованою установою не виплачується, а обов`язок по забезпеченню правом на щорічну відпустку переходить до правонаступника (в тому чилі у випадку подальшого звільнення з нового місця роботи).  

При другому варіанті раджу компенсацію випалити не чекавши рішення суду, оскільки за весь час затримки розрахунку зі звільненим працівником нараховується сума середнього заробітку, і працівник звертаючись до суду окрім суми компенсації за не використану відпустку, має право вимагати додатково суму середнього заробітку за весь час затримки розрахунку.

Бажаю успіху!  

Якщо подобається, тисни кнопку