Я хочу узнать имею ли я право на наследование части квартиры своего гражданского мужа.

Я прожила в гражданском браке с1994 года,28 лет. Мы оба заболели ковидом ,он умер  25.02.2022   года. У него есть сын,ему 50 лет,Он уже более 20 лет живет с мамой в Германии. Мне 81 год,я инвалид 2 группы,у меня нет детей. Могу ли я расчитывать на унаследование части квартиры.

28.03.2022 18:30 1126

Консультація виконавця

Відповідно до статті 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У разі залишення спадкодавцем заповіту на користь цивільної дружини або чоловіка означає, що він самостійно реалізував свою волю з приводу всього майна (як повністю, так і в частині), і права (а разом з ними і певні обов'язки) переходять у власність цивільної дружини або чоловіка. - запорука того, що спадкоємець, дійсно, отримає певну частку, частину спадкового майна.

Згідно ч. 2 ст. 21 Сімейного кодексу України, встановлюється, що . Це означає, що прирівнювати цивільного чоловіка або дружину до спадкоємців (це діти, а також батьки спадкодавця, чоловік законний) , тому вони можуть прийняти спадщину відповідно до п. 1 ст 1264 ЦК України як спадкоємці 4-тої черги шляхом проживання зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

Згідно ч. 2 ст. 1258 ЦК України кожна наступна черга спадкоємців отримує за законом повне право на спадкування у тому випадку, якщо немає спадкоємців попередньої черги,усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.


В статті 74 СК України вказується, що якщо жінка та чоловік однією сім'єю проживають (шлюб не зареєстрований), то все майно, набуте за час такого проживання, переходить в розряд спільної власності, тому у разі звернення до суду з позовною заявою необхідно встановлювати факт проживання однією сім'єю зі спадкодавцем і визнання майна як спільної сумісної власності подружжя. Наявність факту проживання чоловіка і жінки однією сім'єю без шлюбу встановлена може бути в судовому порядку.

Якщо ви купили цю квартиру під час спільного проживання:

Потрібно звернутися до суду з позовною заявою щодо встановлення факту проживання однією сім'єю зі спадкодавцем і визнання майна як спільної сумісної власності подружжя.

Якщо дана квартира не була набута вами з чоловіком спільно а була тільки його власність - то спадкоємцем першої черги буде син.

В разі якщо син не вступить у спадщину - або відмовиться від неї , то Ви тільки в такому випадку можете унаслідувати квартиру.

В любому випадку нотаріус підскаже Вам які потрібні документи для прийняття спадщини, якщо відмовиться син.

Будьте живі та здорові!

Якщо подобається, тисни кнопку