Можливі відмови від відстрчоки (навчання закордоном)

Доброго дня, навчаюсь на денній формі укр вузі (це вже друга магістратура). вступив до вишу в Польщі, маю на руках лист зарахування, сплати за навчання, договір університет-студент. Зараз все ноторіально перекладаю та завіряю. Також подав на реєстрацію на студ візу. Підкажіть будь-ласка, чи можуть відмовити у надані відстрочки та виїзду за кордон? Як краще зробити аби не отримати відмову, дякую.

20.05.2022 17:15 1359

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
96 відгуків (96 +) (0 -)
Консультацій: 246
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію» факт здобуття вищої освіти як в Україні так і за кордоном є безумовною підставою для відстрочки під час мобілізації.

Згідно листа Начальника Генерального штабу ЗСУ всіх керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки зобов’язано робити записи про надання відстрочки в військо-облікових документах або посвідченнях про приписку осіб, які надають документи про навчання в закладах освіти за кордоном (нажаль не можу навести реквізити (дату та номер) такого листа, але він однозначно існує). Тож більшість військоматів роблять такі записи без будь-яких зволікань.

Проте, нажаль наявна інформація, що деякі військомати відмовляються робити такий запис посилаючись на те, що Указом Президента України від 11квітня 2022 року №230/2022 "Про внесення змін до Указу Президента України від 29грудня 2021року №687/2021"скасовано призов на строкову військову службу та у зв'язку з цим призовні комісії , на які покладається надання призовникам відстрочки від призову , не створені.

В разі, якщо Вам не пощастить і Ви натрапите саме на таку позицію, слід звернутись письмово до військомату з вимогою проставити відмітку про відстрочку та зазначити, що відстрочка надається не тільки відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», а й відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію».

Також Ви маєте можливість звернутись до будь-якого іншого військомату, зазначивши, що бажаєте зареєструватись за новим місцем проживання як внутрішньо переміщена особа і в установленому законом порядку, маючи на те законні підстави, не просто хочете змінити військомат але і одночасно звернутись та повідомити їх, що у Вас виникло право на відстрочку та необхідність прибути на навчання, а для цього вони для себе в порядку обліку громадян і для Вас мають зробити необхідні відмітки.

Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (дзвінки або будь-який месенджер).

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку