Можливі відмови від відстрчоки (навчання закордоном)

Доброго дня, навчаюсь на денній формі укр вузі (це вже друга магістратура). вступив до вишу в Польщі, маю на руках лист зарахування, сплати за навчання, договір університет-студент. Зараз все ноторіально перекладаю та завіряю. Також подав на реєстрацію на студ візу. Підкажіть будь-ласка, чи можуть відмовити у надані відстрочки та виїзду за кордон? Як краще зробити аби не отримати відмову, дякую.

20.05.2022 17:15 1346

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію» факт здобуття вищої освіти як в Україні так і за кордоном є безумовною підставою для відстрочки під час мобілізації.

Згідно листа Начальника Генерального штабу ЗСУ всіх керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки зобов’язано робити записи про надання відстрочки в військо-облікових документах або посвідченнях про приписку осіб, які надають документи про навчання в закладах освіти за кордоном (нажаль не можу навести реквізити (дату та номер) такого листа, але він однозначно існує). Тож більшість військоматів роблять такі записи без будь-яких зволікань.

Проте, нажаль наявна інформація, що деякі військомати відмовляються робити такий запис посилаючись на те, що Указом Президента України від 11квітня 2022 року №230/2022 "Про внесення змін до Указу Президента України від 29грудня 2021року №687/2021"скасовано призов на строкову військову службу та у зв'язку з цим призовні комісії , на які покладається надання призовникам відстрочки від призову , не створені.

В разі, якщо Вам не пощастить і Ви натрапите саме на таку позицію, слід звернутись письмово до військомату з вимогою проставити відмітку про відстрочку та зазначити, що відстрочка надається не тільки відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», а й відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію».

Також Ви маєте можливість звернутись до будь-якого іншого військомату, зазначивши, що бажаєте зареєструватись за новим місцем проживання як внутрішньо переміщена особа і в установленому законом порядку, маючи на те законні підстави, не просто хочете змінити військомат але і одночасно звернутись та повідомити їх, що у Вас виникло право на відстрочку та необхідність прибути на навчання, а для цього вони для себе в порядку обліку громадян і для Вас мають зробити необхідні відмітки.

Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (дзвінки або будь-який месенджер).

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram