Як виїхати за кордон батькові усіновлювачу 2 дітей сиріт

Підскажіть будь-ласка. Чи може виїхати за кордон чоловік усиновлювач? Які документи для цього потрібні? Є документи про усиновлення 2 дітей ще до війни, постанова суду. Чи потрібно перед виїздом отримувати якісь документи в ТЦК, або відмітки, чи взагалі туди йти?

27.01.2023 19:19 575

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
301 відгук (300 +) (1 -)
Консультацій: 997
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Відповідно до абзацу дев’ятого статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

Тобто, Ви не підлягаєте мобілізації, якщо вами було усиновлено дитину-сироту або дитину позбавлену батьківського піклування.

 

Правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» (далі – Правила).

Відповідно до пункту 2-6 Правил:

«У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».».

Це також підтверджується і змістом листа Адміністрації державної прикордонної служби України від 17.03.2022 р. N 23-6855/0/6-22-Вих відповідно до пункту шостого частини третьої якого:

«Обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб: 6) Усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

Підтверджуючими документами можуть бути: документ, який підтверджує усиновлення, опікунство, піклування (рішення суду, довідка з органів опіки та піклування, посвідчення - до 2005 року).».

Тобто, Ви маєте право на виїзд за кордон як особа, яка не підлягає мобілізації, якщо вами було усиновлено дитину-сироту або дитину позбавлену батьківського піклування.

Для виїзду вам знадобляться:

  • закордонний паспорт для вас;
  • рішення суду щодо усиновлення;
  • свідоцтва про народження або закордонні паспорти для дітей.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку