Переоформлення права участі в інвестиційному договорі

Доброго дня. Ми з чоловіком вклалися в новобудову. Це було зроблено через заключення договору відступлення прав на імʼя батька чоловіка. Зараз ми б хотіли переоформити ці права на імʼя моє або чоловіка. При цьому в договорі на відступлення є такий пункт, що новий інвестор (тобто батько чоловіка) може передавати третій стороні свої права на власний розсуд але за умови попереднього письмового погодження у замовника тобто Київський мʼясопереробний завод (який замовляє новобудову у Київміськбуду), та сплати йому 1000 грн.
Питання: як краще це зробити? Не впевнена що є можливість якось зараз звʼязатися з замовником для отримання згоди. Чи можливо краще це зробити шляхом оформлення договору дарування?
Ускладнюючим фактом також є те, що ми та батько чоловіка зараз знаходяться закордоном. Чи можливо це зробити за межами України в умовах воєнного стану? І якщо так, то як, який алгоритм та куди звертатись?

02.10.2023 17:21 377

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 9 місяців
42 відгука (40 +) (2 -)
Консультацій: 189
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ч. 1 ст. 512 Цивільного Кодексу України, кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);

Відповідно до ч. 1 ст. 513 ЦКУ, Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові.

Відповідно до ст. 516 ЦКУ, Заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Якщо боржником у Вашому зобов’язанні є саме Київський мʼясопереробний завод, то звертатись треба до нього для отримання згоди.

Відповідно до ч. 2 ст. 718 ЦКУ, Дарунком можуть бути майнові права, якими дарувальник володіє або які можуть виникнути у нього в майбутньому.

Таким чином, виходом з ситуації є дарування майнових прав на об’єкт нерухомості, який буде створений в майбутньому.

Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається статтею 38 Закону про Нотаріат України, статтею 44 Консульського Статуту України, Положенням про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України та іншими актами законодавства України.

Відповідно, ви можете вчинити вказану дію в консульстві України, для чого Вам потрібно звернутись до консульства.  Варто зазначити, що для боржника (м'ясопереробного заводу) у такому випадку не зміниться кредитор (ним залишиться батько чоловіка), але у батька виникне зобов’язання перед Вами подарувати Вам об’єкт нерухомості, коли він буде побудований.

Якщо подобається, тисни кнопку