Повернення боргу з рахунку померлої людини

замовили авто з США через компанію. Після розмитнення вони мали зробити ремонт. Дали контакти начальника відділу сервісу. Після прорахунку оплатили йому вартість робіт і запчастин на особисту картку. Через деякий час цей майстер помер, ремонт не зробив, гроші у нього на рахунку. 


Чи можна їх якось повернути, якщо спадкоємці добровільно відмовляються?

24.04.2024 17:34 134

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 9 місяців
42 відгука (40 +) (2 -)
Консультацій: 190
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ст 1217 Цивільного Кодексу України, До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Тому, дійсно, до складу спадщини входять і обов'язки померлого спадкодавця. На жаль, без письмового договору, змусити повернути кошти у спадкоємців буде практично неможливо, оскільки неможливо встановити, за що саме були надіслані вказані кошти. Теоретично, Ви можете подати позов до суду, але у даному випадку відкритим є питання, чи вистачить Вам доказової бази щоб довести наявність відповідних правовідносин. Іншою буде ситуація, якщо Ви вказали конкретне призначення платежу, наприклад "на ремонт авто" або "на оплату автозапчастин". У такому випадку, певна судова перспектива для розгляду справи існуватиме, якщо спадкоємці відмовляться повернути кошти добровільно.

Якщо подобається, тисни кнопку