поділ майна подружжя

У перший рік шлюбу були придбані мною майнові права на майбутню квартиру, здача в експлатацію якої передбачається через 2 роки. Придбання майбутньої квартири було повністю за особисті кошти моїх батьків. Оформлення договору та оплата була від мого імені.
Порадьте, будь ласка, яким чином зараз діяти, щоб в майбутньому при можливому розлучені з чоловіком, придбана квартира (чи майнові права на неї) не підлягала поділу як спільна сумісна власність?
Чи можливо це забезпечити, зробивши зараз переуступку прав на майбутнє житло на мого батька?
14.06.2024 09:29 144

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
164 відгука (163 +) (1 -)
Консультацій: 872

Вітаю!

Неважливо на кого оформенно майно подружжя придбано у шлюбі, відповідно до ст. 60 Сімейного кодексу України:

Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу)..

тоб то це майно за загальним правилом ділиться 50% на 50%. Якщо ви зможете довести, що ця квартира придбана за кошти ваших батьків, то в залежності від того які є документи і буде розподілятися право власності на цю квартиру. Відразу зазначу, що якщо ваши батьки вам просто надали гроші готівкою, ні як це не фіксуючи, то це є спільна сумісна власність подружжя. Тоді не існує ні яких варантів поділити квартиру в інших пропорціях ніж 50% на 50% відсотків. 

Відповідно до правових висновкв Верховного суду України по деякіх цивільних справах в данному випадку (купівля квартири у забудовника через купівлю майнових прав на майбутню квартиру) вирішальне значення буде мати коли за цю квартиру були сплачені гроши. Якщо до реєстрації шлюбу, то це буде Ваша особиста власніст, а якщо після реєстрації шлюбу, то таке майно може бути визнано спільним майном подружжя. Час реєстрації права власності на таке майно не має вирішального значення.

Подружжя (при чому – як під час шлюбу, так і після його розірвання) може розділити своє майно двома шляхами: добровільним або ж судовим (примусовим).

Право укласти договір поділу майна передбачено ст. 69 СК України, яка говорить про те, що чоловік і дружина мають право розділити майно за взаємною згодою. Саме ж визначення такого договору в Законі відсутнє. Але, виходячи з нормативних особливостей, можна дати таке визначення: договір про розподіл майна подружжя – це домовленість між чоловіком і дружиною про порядок і умови поділу майна, яке перебуває в їх спільній сумісній власності.

Предметом договору про поділ спільного майна подружжя (колишнього подружжя) може бути як все майно (майнові права), що були набуті подружжям за час шлюбу, так і його частина. При цьому майно (майнові права), які не увійшли до предмету договору,залишаються у спільній сумісній власності подружжя (колишнього подружжя). Договір про поділ майна подружжя (колишнього подружжя) може бути укладений з умовою виплати грошової компенсації у разі нерівноцінності поділу, або без неї.

У випадку, якщо предметом поділу є нерухоме майно, набуте подружжям за час шлюбу у спільну сумісну власність, і право особистої приватної власності за результатом укладання такого договору переходить до одного з подружжя (колишнього подружжя), то такий договір може бути документом, що підтверджує право власності одного з подружжя (колишнього з подружжя) на такий об'єкт. Після укладання договору про поділ майна подружжя (колишнього подружжя), відповідні відомості повинні бути внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Але існують і інші точки зору. Зокрема, якщо предметом такого договору поділу майна є нерухоме майно, титульним власником якого є один з подружжя, і майно в результаті поділу залишається за ним, то документом про право власності залишається попередній документ, що посвідчує право власності на майно, а договір про поділ буде невід’ємною частиною цього документа. При цьому відомості про зміну правовстановлювального документу повинні бути внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, оскільки з укладанням такого договору змінюється правовий режим такого нерухомого майна.

Отже, Ви можете звернутися до нотаріуса та укласти спеціальний договір, згідно якого квартира в результаті поділу залишається за Вами.

Договір переуступки або  дарування, без згоди чоловіка, Ви оформити не зможете.

Якщо подобається, тисни кнопку