Розділ майна

Здравствуйте.Хочу поделить имущество без развода.Ситуация такая :мы имеем 2квприры.В хорошем районе .Одна с ремонтом (но месторасположение по хуже) вторая без но месторасположение лучше.Квартиры были куплены фактически за мои деньги ,так как я работаю за границей и имею все отчёт ы по зарплате за 15лет.15% деньги жены (она продала свою наследственную квартиру)Понимаю что делиться нужно 50%нп50%.Вопрос. Имею ли я право выбора квартир.Так как цена одинаковая в одной место в другой ремонт 80%совместной жизни жена домохозяйка.

28.04.2020 10:07 1552

Консультація виконавця

Дмитро Липовський
Адвокат
У сервісі: 4 роки
18 відгуків (16 +) (2 -)
Консультацій: 72

Добрий день.


Щодо поділу майна.  Якщо Ви вирішили провести успішний розподіл майна при розлученні важливо пам'ятати - подароване і успадковане майно не ділиться! Крім цього, розподілу підлягає лише те майно, яке було Вами придбано під час спільного шлюбу. Службова квартира (житло) розподілу не підлягає. 


Слід також знати, що Розподіл майна в суді - досить довгий і складний процес, який має багато нюансів. Наприклад: як в позові розписати частку кожного, як оцінити майно, що підлягає розподілу, як врахувати інтереси дитини, чи можна майно або його частину визнати власністю одного з подружжя і т.д. Згідно законодавства розподіл спільнонажитого майна відбувається так: половина - дружині, половина - чоловікові. 


Верховний суд України роз'яснює, що у процесі розгляду спорів про поділ майна подружжя необхідно враховувати такі обставини: час придбання майна; кошти, за які таке майно було придбано (джерело придбання); мета придбання майна, яка дозволяє визначити правовий статус сумісної власності подружжя.


При цьому суд підкреслює, що тільки у випадку, якщо придбання майна відповідало зазначеним критеріям, таке майно може бути визнане спільно нажитим і підлягає розподілу між подружжям на підставі ст. 60 Сімейного кодексу.


Судом може бути збільшена частка одного з подружжя в майні у разі, наприклад якщо  із Вами буде проживати неповнолітня дитина, то в такому разі в Позовній заяві можно ставити питання про збільшення частки на 2/3 частини від всієї маси майна яка підлягає розподілу. В будь якому  випадку це питання може вирішуватися лише судом.


Підсумовую, Вам необхідно подати заяву до суду про розподіл майна (без адвоката не справитись).


Щодо поділу майна без суду


У відповідності з сімейним законодавством і Цивільним кодексом чоловік і дружина мають право укладати між собою договір про поділ нерухомого майна. Подібна угода дає подружжю можливість в позасудовому порядку вирішити спірні питання майна, а також самостійно визначити частки в нерухомості.


Оформлення угоди про добровільний розподіл майна повинно здійснюватися з урахуванням законодавства, яке регулює порядок реєстрації нерухомості.


Договір про поділ нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню (ст. 367 Цивільного кодексу).


Ще є варіант. Не судовий. Домовитися із іншим подружжям, що і кому залишається після розлучення. Та в нотаріуса переоформити уникаючи судової тяганини, яка у Вас може забрати і час, і гроші і в кінці кінців здоров'я.


Будуть додаткові запитання, ставте в приват, або пишіть на ел пошту d.lipovskij@ukr.net


 Буду радий допомогти. З повагою Липовський Дмитро  

Якщо подобається, тисни кнопку