Надання повної щорічної основної відпустки в рік звільнення з військової служби.

Я військовослужбовець, служу в Держспецзв`язку, звання старший прапорщик, звільняюсь зі служби в зв`язку з закінченням строку дії контракту, контракт був підписаний до граничного віку (45років), до 20.06 20. Прошу допомогти розібратися  в  питанні, чи маю я право на повну основну відпустку згідно ст.10, п.14  "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" , тому що мені відмовляють у наданні повної відпустки, лише частини, пояснюють, що в контракті вказано граничний вік, то в особливий період граничний вік 60, тому я звільняюсь по закінченні терміну контракту, а не за віком, хоча в контракті написано "до граничного віку" і дата 20.06.20 це правомірна відмова?

06.05.2020 17:31 1402

Консультація виконавця

Микола Лях
Юрист
У сервісі: 5 років
125 відгуків (122 +) (3 -)
Консультацій: 287

Доброго дня! 


Шановний замовник, вважалось би Ваше просте питання, але для вирішення його треба переглянути Закони України:


 1) «Кодекс законів про працю в Україні» 


 2)  «Про відпустки»


 3) «Про військовий обов’язок і військову службу»;


 4) « Про соціальний захист військовослужбовців та їх сімей»;



        Розглянемо їх, та статті щодо відпусток військоволужбовців


    I. Кодекс законів про працю України, в редакції від 30.03.2020 № 540


 Особливості надання невикористаної відпустки для працівника, який протягом року проходив військову службу?


Стаття 119.  Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків


Відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток.


   Законодавством України не передбачено строку давності, після якого працівник втрачає право на щорічну відпустку. У разі якщо з якихось причин працівник не скористався своїм правом на неї за попередній рік чи за кілька попередніх років, то він має право використати дні відпустки і після закінчення військової служби.


Надання щорічної відпустки одразу після демобілізації провадиться шляхом видання керівником відповідного наказу на підставі документів, що засвідчують факт проходження працівником військової служби (довідки про призов на військову службу, копії військового квитка тощо), та його заяви.


  У випадку звільнення працівника після проходження військової служби він має право отримати грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічних відпусток.


   До речі, коли демобілізований працівник виходить на роботу після повернення зі служби, він практично з першого ж дня має право на щорічну відпустку. Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 82 КЗпП до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку, зараховується час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалося місце роботи (посада). Таким чином, період військової служби зараховується до стажу, який дає право працівнику отримати щорічну відпустку за місцем роботи.


Зверніть увагу! Право на щорічну відпустку повної тривалості до настання шестимісячного строку безперервної роботи у перший рік роботи на підприємстві мають особи, звільнені після проходження строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу або альтернативної (невійськової) служби (п. 5 ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки). Однак обов’язковою умовою при цьому є працевлаштування таких осіб після звільнення зі служби протягом трьох місяців, не враховуючи часу переїзду до місця проживання.


До того ж особи, які отримали статус учасника бойових дій, мають право використати чергову щорічну відпустку саме у зручний для них час. Таке право надано їм п. 12 ч. 1 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 р. № 3551-ХІІ.


Щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці чи за особливий характер праці, що гарантуються ст. 7–8 Закону про відпустки, не надаються працівникам за період проходження військової служби. Частина 2 ст. 82 КЗпП не містить відповідних підстав, що дають право на такі відпустки, адже під час військової служби мобілізований працівник не виконує шкідливої чи важкої роботи, за яку гарантується додатковий відпочинок.


   


            II.  Закон України «Про відпустки», в останній редакції від 17.03.2020 № 530 


 Стаття 10. Порядок надання щорічних відпусток


   Щорічні основна та додаткові відпустки надаються працівникові з таким розрахунком, щоб вони були використані, як правило, до закінчення робочого року.


   Право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві.


У разі надання працівникові зазначених щорічних відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу.


  Щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві за бажанням працівника надаються:


5) особам, звільненим після проходження строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу або альтернативної (невійськової) служби, якщо після звільнення із служби вони були прийняті на роботу протягом трьох місяців, не враховуючи часу переїзду до місця проживання;



III. Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу», в редакції від 04.03.2020 № 524


Стаття 28. Розряди запасу та граничний вік перебування військовозобов'язаних у запасі



  1. Запас військовозобов'язаних поділяється на два розряди, що встановлюються залежно від віку військовозобов'язаних.

  2. Військовозобов’язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, поділяються на розряди за віком:


    1) перший розряд - до 35 років;


    2) другий розряд - до 60 років.



  1. Граничний вік перебування в запасі другого розряду є граничним віком перебування в запасі та у військовому резерві.



  IV. Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», в редакції від 04.03.2020 № 524


Стаття 10-1Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них



  1. Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, які звільняються з військової служби, за винятком осіб, які звільняються зі служби за віком, станом здоров'я, у зв’язку з прямим підпорядкуванням близькій особі та у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, щорічна основна відпустка надається з розрахунку 1/12 частини тривалості відпустки, на яку вони мають право відповідно до пункту 1 цієї статті за кожний повний місяць служби в році звільнення. При цьому, якщо тривалість відпустки таких військовослужбовців становить більш як 10 календарних днів, їм оплачується вартість проїзду до місця проведення відпустки і назад до місця служби або до обраного місця проживання в межах України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.


Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, які звільняються зі служби за віком, станом здоров'я, у зв’язку з прямим підпорядкуванням близькій особі та у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, щорічні основні відпустки та додаткові відпустки в рік звільнення надаються на строки, установлені пунктами 1 та 4 цієї статті.


У рік звільнення зазначених в абзацах першому та другому цього пункту військовослужбовців зі служби у разі невикористання ними щорічної основної або додаткової відпустки їм виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки, а також дні додаткової відпустки, у тому числі військовослужбовцям-жінкам, які мають дітей.


У разі звільнення військовослужбовця до закінчення календарного року, за який він уже використав щорічну основну та щорічну додаткову відпустки, за винятком осіб, які звільняються зі служби за віком, станом здоров'я, у зв’язку з прямим підпорядкуванням близькій особі або у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, на підставі наказу командира (начальника) військового з'єднання чи частини, керівника органу військового управління, вищого військового навчального закладу, установи та організації провадиться відрахування із грошового забезпечення за дні відпустки, що були використані в рахунок тієї частини календарного року, яка залишилася після звільнення військовослужбовця.


    У разі смерті військовослужбовця відрахування з його грошового забезпечення за використані дні відпустки не провадяться.


                                           ВИСНОВОК        


   Отже можна зробити висновок, що посилання на граничний вік при нарахуванні та виплаті грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки, дещо неправильне.   Але відмова ПРАВОМІРНА


   Часткове, а не повне, нарахування грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки проводиться  на підставах вказаних у статтях вищеназваних законів України і посилатись треба було на недосягнення шестимісячного терміну,  конкретно вказаного у статті 10 Закону України «Про відпустки». (Ваш контракт до 20.06.2020 р) Недостає 10 днів.  У разі надання працівникові зазначених щорічних відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу.


    Якщо у Вас ще є питання з цього приводу, звертайтесь на мою електронну пошту    


  lyahnp13@gmail.com   З повагою Микола Лях  


   

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Я не зрозуміла відповідь, тому що від того за яким визначенням я звільняюсь залежить надання відпустки повної чи частково, якщо я звільняюсь за віком, то згідно ст 10. п.14 абзац другий! ЗУ про соціальний захист військовослужбовців.., там вказано кому надається повна відпустка, ( саме там є термін "за віком", якщо за закінченням строку контракту, тоді абзац перший! 1/12 від повних місяців. Тому і питання за віком звільнення ( в контракті написано до граничного віку) чи за закінченням строку дії контракту? А те що за ким зберігаються робочі місця та іінше для працівників, то взагалі мене не стосується, бо я служу тут більше 16 років за контрактом.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram