Продаж самокруток з тютюну

Мене цікавить можливість реалізації точки роздрібної торгівлі самокруток, які будуть виготовлятися відразу перед покупцем. Чи буде цей процес вважатися виготовленням тютюнових виробів? І чи взагалі реально в рамках закону продавати самокрутки?

25.06.2020 01:21 1882

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 4 роки
702 відгука (701 +) (1 -)
Консультацій: 1855
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Почнемо з визначення поняття, що є тютюновими виробами.

Згідно до ст. 1 Закону України  "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального", тютюнові вироби - сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування.

Тобто, виходячи із визначення, будь-який вироб, виготовлений із додаванням тютюну (або його замінників) для куріння, смоктання або жування- є тютюновими виробами.

Для того, щоб здійснювати реалізацію з роздрібної торгівлі тютюновимі виробами - "самокруток", із застосуванням різноманітних способів виготовлення, необхідно отримати ліцензію (Згідно до підпункту 7 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності") на роздрібну торгівлю тютюновими виробами та  зареєструватися платником акцизного податку (згідно до п. 212.1.11 ст. 212 та п. 215.1 ст. 215 Податкового кодексу України).

Цей процес (який Ви описали) не може  вважатися виробленням  тютюнових виробів.

Так, згідно до п 1.6.Ліцензійних умов  провадження господарської діяльності з виробництва тютюнових виробів, оптової, роздрібної торгівлі  тютюновими виробами N 4/14 від 16.01.2001 ( див. за посиланням:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0114-01#Text ), Ліцензії на виробництво тютюнових виробів видаються лише суб`єктам господарювання, які мають повний технологічний цикл  виробництва тютюнових виробів, уключаючи виготовлення тютюнової суміші.

Тобто, якщо Ви не проходите повний цикл виготовлення продукції ( тобто не виготовляєте тутюн, суміші, домішки, іншу сировину), а здійснюєте закупівлю сировини, тобто складові, з яких вже формуєте  кінцевий продукт та реалізуєте його-це діяльність є роздрібною торгівлєю. 

 Вам  необхідно також дотримуватися  Правил роздрібної торгівлі тютюновими виробами, затверджені Наказом Міністерства економіки та з питань европейської інтеграції України N 218 від 24.07.2002 ( див. за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0679-02#Text )

Якщо у Вас є додаткові запитання, уточнення або необхідна правова допомога, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало М.І.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram