Збір ягід у Швеції. Потрібно ФОП чи можна створити для цього громадську організацію?

Доброго дня. Буду вдячний за пораду та детальну відповідь) за кращу відповідь надішлю бонус на картку)Організовую поїздки в Швецію, на збір лісових ягід. Тобто людина сама їде в ліс і вечером здає ягоду на скуп шведам і одразу отримує кошти. Згідно шведського законодавства це легально, кожен має право на збір ягід та здавати без оподаткування до 2 тис євро.Чи можу я оформити для цієї діяльності громадську організацію, та отримувати кошти у вигляді добровільних внесків?(кошти дійсно будуть спрямовані на рахунок організації) чи все таки це буде вважатись працевлаштуванням і буде за це штраф? І треба ФОП + ліцензію на працевлаштування. По суті я ніяку роботу не даю, тільки поїздку організовую, в дорозі допомогаю а все решту вони самі. Достатньо для цієї діяльності громадської організації?

03.07.2020 09:49 1837

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1854
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.


Формально, Ви можете працювати без оформлення ФОП, на свій страх і ризик. Але рано чи пізно знайдеться незадоволений клієнт, який вирішить що його ошукали, напише декілька скарг в різні інстанції, і тоді почнуться поблеми.


Щоб таких проблем не було, Вам необхідно:


1. Зареєструватися як ФОП на 2 групі єдиного податку, види діяльності: 78.10, Діяльність агентств працевлаштування; 78.20 Діяльність агентств тимчасового працевлаштування; 78.30 Інша діяльність із забезпечення трудовими ресурсами; 63.11 Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність.


2. Будь-яка компанія (або ФОП), що хоче працевлаштовувати українців за кордон, спочатку повинні отримати ліцензію Міністерства соціальної політики України.В ліцензії зазначається конкретна країна, куди здійснюється працевлаштуваня.


3. Зверніть увагу, що безвізовий режим не означає дозвіл легально працювати за кордоном. Щоб законно працевлаштуватися, в обов'язковому порядку потрібно оформити трудову візу. І зробити це необхідно в Україні. Нічого, крім робочої візи, не дає права працювати в іншій країні.


4. Щодо отримання винагороди: Потрібно ретельно підготувати майбутній договір між Вами і замовником, бо отримання платні за працевлаштування - це вже порушення законодавства, адже і в українському, і в європейському законодавстві є заборона на отримання оплати від працівників, за рекрутинг в будь-якому вигляді платять виключно роботодавці, тобто саме роботодавець платить компанії (ФОПу) певну суму за знайденого працівника. Тому потрібно заключати договір не на працевлаштування, а на надання інформаційних послуг. Але це в будь-якому разі підприємницька діяльність, а не ГО.


В разі виникнення додаткових питань - пишіть на мою ел.пошту ddmitr@ukr.net


З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram