Спадкова справа - як оформити право власності на земельний пай?

В листопаді 2013 року помирає громадянин Петров Петро. Не залишивши по собі Заповіту. З усього майна, що було оформлене на його ім’я є земельний пай на території сільської ради.

На день його смерті в будинку проживання були зареєстровані його мати  - Петрова Євдокія та його син Петров Андрій. Відповідно до статті 1261 Цивільного кодексу України  даний пай по закону ділиться на 2 частини між його матір’ю та його сином, по ½ частині відповідно.

За усною, мировою угодою свою частину паю Петрова Євдокія передала – Петрову Андрію, своєму онуку.

Але у силу певних обставин (неповноліття Петрова Андрія тощо) до 2017 року право власності на Його ім’я Не було оформлено. (одним словом – не встигли).

В січні 2017 року помирає Петрова Євдокія і залишає по собі Заповіт, в якому чітко прописує передачу «всього свого майна» другому своєму синові Петрову Богдану. Відповідно, не передбачивши цього, передає ½ частину паю свого сина Петрова Василя (який має належати Петрову Андрію), яка фактично належала її,  - другому сину, Петрову Богдану.

Рівнозначно у серпні 2017 року було видано свідоцтво про право власності ½ паю Петрова Василя на ім’я його сина Петрова Андрія. Натомість інша  ½ паю не була оформлена ніким.

Петров Богдан оформляючи спадщину оформив все окрім ½ паю Петрова Василя, свого брата, який згідно заповіту їх матері, Петрової Євдокії, фактично належить йому.

Сторона Петрова Богдана повністю усно відмовилася від ½ частки паю Петрова Василя на користь його сина Петрова Андрія.  І до цього питання більше не поверталися. Зараз через 3 роки – у 2020 році Петров Андрій розпочав завершення цієї справи, щоб оформити на себе документи по цілому паю.

Тобто, є дві сторони: Петров Андрій  та  Петров Богдан. І ½ частка паю, яка фактично належить Петрову Богдану, але він усно давно відмовився від цієї частки на користь Петрова Андрія, але завіреної нотаріусом відмови немає. Зараз це лише потрібно документально оформити і видати Держаний акт про право власності цілого паю – Петрову Андрію. ([1])

Як діяти далі?

 

[1] Всі імена та прізвища в даному листі є вигадані.

10.08.2020 18:13 1577

Консультація виконавця

Микола Лях
Юрист
У сервісі: 5 років
125 відгуків (122 +) (3 -)
Консультацій: 287

На Ваше питання повідомляю наступне. 

Так. Петров Богдан може відмовитись від частки своєї спадщини на користь Петрова Андрія. Але нотаріально оформити можуть бути проблеми. Через те, що сплив деякий час.

  Як діяти? 

   Петров Богдан повинен звернутись до нотаріуса, і якщо у нотаріуса буде добра воля, то він засвідчіть передачу Богданом частки свого паю на користь Андрія. І замість свідоцтва на 50% паю, видасть Андрію свідоцтво про право на спадщину (100 % паю) . Ця дія може відбутись за «малої крові», тобто найдешевше. Тому треба умовити нотаріуса. Але нотаріус може відмовити у посвідченні такої передачі паю. Тоді залишається лише подарувати Богданом Андрію свою частку паю, або оформити договором купівлі – продажу. І у першому випадку (дарування) і у другому (договір купівлі- продажу) Богдану треба оформляти свідоцтво про право на спадщину, а потім ще і зареєструвати свій земельний пай у Держреєстрі. Адже подарувати і продати людина може лише те, що людина має і зареєстроване у відповідному порядку. Можуть виникнути проблеми з отриманням свідоцтва про право на спадщину, тоді Богдану залишається звертатись до суду, з позовною заявою з проханням винести рішення «Зобов’язати нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину». У найгіршому випадку, маючи на руках договір дарування чи купівлі – продажу, та своє свідоцтво про право на спадщину, Андрій реєструє 100 % земельного паю у Держреєстрі на своє ім’я. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram