Долг за ЖКХ - долг по коммуналке 15-ти летней давности

В ЖСК, есть долг по коммуналке 15-ти летней давности, но председатель ничем этот долг не подтверждает. В тот период я не проживал там, но был прописан. Мать умерла. С 2007 года я являюсь единственным собственником. Квитанции об оплате коммуналки с 2005г и по сегодняшний день у меня есть за этот период долгов нет. Председатель ЖСК отказывается подписывать документы, акты, заявления поданные мной из- за долга и грозится подать в суд. На данный момент мне надо подписать акт составленный електриком кооператива для замены електросчетчика в ДТЕК. Как мне поступить, какие мои аргументы?

19.08.2020 13:03 1877

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
418 відгуків (416 +) (2 -)
Консультацій: 1592
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Відповідно до статті 30 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні", до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать власні (самоврядні) повноваження щодо реєстрації житлово-будівельних і гаражних кооперативів та здійснення контролю за їх діяльністю відповідно до закону, а також делеговані повноваження щодо здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо захисту прав споживачів, право втручання у діяльність кооперативу мають органи місцевого самоврядування.

Таким чином, рекомендую вам звернутись зі скаргою до виконавчого комітету місцевої ради, в якій описати факти зловживання головою ЖБК своїми повноваженнями. Виконавчий комітет в порядку здійснення контролю за діяльністю ЖБК проведе перевірку та надасть оцінку дій голови ЖБК в тому числі щодо наявності у вас  підтвердженої заборгованості за комунальні послуги.

Крім цього, діяльність житлово-будівельного кооперативу регулюється Житловим кодексом Української РСР та статутом, затвердженим органом місцевого самоврядування і розробленим на основі Примірного статуту житлово-будівельного кооперативу, затвердженого постановою Ради Міністрів Української РСР від 30.04.1985 року N 186.

Відповідно до Примірного статуту вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів житлово-будівельного кооперативу, які обирають правління (голову) і ревізійну комісію кооперативу, розглядають скарги на дії правління і ревізійної комісії кооперативу і таке інше.

Ви, використавши свої права згідно зі статутом, маєте право виступити ініціатором проведення позапланових загальних зборів житлово-будівельного кооперативу, на яких розглянути питання щодо діяльності його голови.

Таким чином, якщо до статуту вашого ЖБК не вносились зміни і вказані вище положення примірного статуту в ньому збережені, то ви можете винести питання щодо наявності або відсутності заборгованості та зловживання головою своїми повноваженнями на розгляд вищого органу управління ЖБК - загальних зборів членів ЖБК.

Якщо порушенння ваших прав не виде відновити за рахунок вказаних вище дій то необхідно буде звертатисть до суд за захитом порушеного права.

Бажаю успіху! З повагою Дайнеко І.А.  

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram