Чи має законне право КП по опаленню подавати мої дані по заборгованості на моє місце роботи ?

Добрий день. Проживаю в службовій квартирі, виданій мені у 2018р. Ще не приватизована. На той час у квартирі були квитанції на борг по опаленню на суму близько 7 т грн. Коли я звернулась до КП по опаленню, мені сказали щоб не звертала на ці квитанції уваги, мені цю сума сплачувати не треба. Мені створили інший, вже на мої дані особовий рахунок і надалі я його сплачувала регулярно ( квитанції всі є). Нещодавно прийшов лист на мою роботу з цього КП по опаленню, що я маю борг і вписана сума 7 т грн. Є два питання. Чи має КП по опаленню подавати мої дані по боргу на моє місце роботи? Чи мають право мені приписувати той борг, якщо в мене інший особистий рахунок і це службова квартира, а не власна ? Дякую.

15.07.2023 14:58 446

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Доброго дня!

1) Щодо першого питання про передання даних на роботу.

В даному випадку мова йде про передачу Ваших персональних даних будь-яким іншим особам.

Згідно до положень статті 2 Закону України «Про захист персональних даних» - персональні дані – це відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

Відповідно до частини першої статті 14 Закону України «Про захист персональних даних» поширення персональних даних передбачає дії щодо передачі відомостей про фізичну особу за згодою суб'єкта персональних даних.

З огляду на зазначені норми відомості стосовно Вашого боргу можуть бути передані іншим особам виключно за умов надання Вами на це особистої згоди.

Така згода може бути надана в момент укладання договору на отримання послуг, якщо такий договір містить умови про порядок використання персональних даних.

Якщо ж ні в момент укладання договору, ні окремим документом Ви не надавали згоди КП на використання (поширення) Ваших персональних даних, то такі дані були поширені незаконно.

В разі порушення Закону України «Про захист персональних даних» Ви маєте право вимагати припинення таких порушень, або направити скаргу до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, або звернутись до суду.

2) Щодо другого питання про борг 7 тис.

Вам не мають права приписувати чужий борг у будь-якому разі. Якщо Вам був відкритий власний особовий рахунок, то до особового рахунку колишнього користувача квартири Ви ніякого відношення не маєте. Вам можуть рахувати борг тільки виключно по Вашому особовому рахунку, який присвоюється в момент укладання договору на надання послуг на опалення.

При цьому, цей борг існував станом на 2018 рік, то термін позовної давності до вимог про стягнення боргу становить 3 (три) роки. Отже КП мало право звернутись із вимогою про сплату цього боргу до 2022 року (точний термін рахуйте 3 роки від конкретного місяця 2018 року. Після спливу трьох років цей борг неможливо стягнути не тільки з Вас, а і з колишнього користувача також.

З метою захисту власних прав Ви можете направити на КП відповідну претензію з вимогою про відкликання неправомірної вимоги про сплату Вами боргу за чужим особовим рахунком, а також надання Вам пояснень про підстави поширення Ваших персональних даних та з вимогою про заборону такого поширення без Вашої на це особистої згоди.

 

Всього Вам доброго!

В разі необхідності правової підтримки, або іншої допомоги, звертайтесь.

Контакти виконавця: вайбер - 0987774076, телеграм https://t.me/Inna_A_1

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram