нарахування доплати до зарплати

З 1.09.2020р середньому медперсоналу нараховується доплата в розмірі 50% мінімальної зарплати.Як нараховується ця доплата, якщо медпрацівник був 10 днів на лікарняному. В повному обсязі чи лише за відпрацьований період.

28.10.2020 15:51 1180

Консультація виконавця

Альона Степанишина
Адвокат
У сервісі: 3 роки
20 відгуків (20 +) (0 -)
Консультацій: 117

Відповідно до статті 2 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата складається із:



  • основної заробітної плати (винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці);

  • додаткової заробітної плати (винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці, включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій);

  • інших заохочувальних та компенсаційних виплат.


Враховуючи вищезазначене, доплата, що передбачена Постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2020 р. № 610 “Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я”, є додатковою заробітною платою, що включається до заробітної плати в цілому.


Відповідно до п. 3. наказу Державного комітету статистики України від 13.01.2004  року № 5 “Про затвердження Інструкції зі статистики заробітної плати” до фонду оплати праці не належить допомога по тимчасовій непрацездатності.


Таким чином, заробітна плата, що нараховується за місяць, в якому працівник перебував на лікарняному, розраховується без урахування днів, протягом яких працівник перебував на лікарняному, та не включатиме розмір “лікарняних” виплат (допомоги по тимчасовій непрацездатності).


Відповідно, і розмір доплати (що є складовою заробітної плати) має бути зменшений у зв'язку з перебуванням працівника на лікарняному і розраховуватись в залежності від кількості відпрацьованих днів.



Якщо у Вас є питання, будь ласка, звертайтесь.


З повагою, адвокат Альона Степанишина.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram