закриття Фермерського господарства

треба прийняття рішення 

06.11.2020 10:23 3784

Консультація виконавця

Доброго дня.


Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України та зважаючи на зазначені Вами обставини повідомляю наступне.


В загальному, відносини, пов’язані з припиненням фермерського господарства, регулюються Законом України «Про фермерське господарство» та Цивільним кодексом України.


Відповідно до статті 35 Закону України «Про фермерське господарство»  діяльність фермерського господарства припиняється у разі:


-         реорганізації фермерського господарства;


-         ліквідації фермерського господарства;


-         визнання фермерського господарства неплатоспроможним (банкрутом);


-         якщо не залишається жодного члена фермерського господарства або спадкоємця,  який  бажає  продовжити діяльність господарства.


Подібні підстави припинення також передбачені статтею 104 Цивільного кодексу, відповідно до якої юридична особа припиняється в результаті:


-         реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або 


-         ліквідації.


Відповідно до частини першої статті 36 Закону рішення про припинення діяльності фермерського господарства приймається:


-         власником у разі реорганізації або ліквідації фермерського господарства  —  відповідно  до  закону  та  статуту  фермерського господарства;


-         у разі якщо не залишається жодного члена фермерського господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства у порядку, встановленому законом;


-         у разі банкрутства фермерського господарства  — відповідно до закону.


Таким чином, підставами для запуску процедури ліквідації можуть бути: рішення власника, відсутність членів, рішення суду в разі банкрутства господарства чи з інших підстав.


В даному випадку, враховуючи суть питання, я зрозуміла, що Ви будете ліквідовувати ФГ саме за рішенням власника. Так, процедура ліквідації за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, проводиться поетапно. Деякі етапи можуть проводитися одночасно, а деякі і зовсім не проводитися (наприклад, якщо в юридичної особи немає філій та/або представництв, етап їх закриття виключається, і т. д.). У першу чергу, треба документально оформити прийняте рішення власників про закриття юридичної особи залежно від його організаційно-правової форми та від того, що прописано в установчих документах даного підприємства. У більшості випадків таке рішення оформляється у вигляді протоколу загальних зборів засновників (власників). Для того, щоб загальні збори були повноважними, а рішення прийняті на таких зборах не можна було оскаржити з причини відсутності необхідного кворуму, на таких зборах мають бути присутні учасники, які сукупно володіють не менш ніж 50 % голосів. Як правило, до комісії входять засновники підприємства, директор та/або головний бухгалтер, можуть бути також включені юрисконсульт, аудитор тощо. Саме ж рішення про ліквідацію приймається простою більшістю голосів з присутніх на зборах. 


 


Звичайно було б краще якби Ви розписали суть питання більш розгорнуто. Тому в разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com. Протягом доби відповім на БЕЗКОШТОВНІЙ основі.


Будьте здорові! Хай щастить!


З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram