Анонімки та їх правомірність

1. чи мають бути зареєстровані анонімки?

2. чи мають прво ознайомлюватися зі змістом анонімки особи, яким вона не адресована та обговорювати її зміст зі сторонніми які не мають відношення до ситації?

3. Чи має право керівник оприлюднювати зміст анонімки перед усім колективом не ознайомивиши попередньо зі змістом фігурантів анонімки та не отримавши на то їхньої згоди?

4. чи має право керівник проводити анонімну оцінку роботи фігурантів анонімки одразу після зачитування змісту анонімки?

5. Чи є провамірним робити аудіозапис розмови без попередження (тобто анонімно) та надалі оприлюднювати його?

20.12.2020 15:11 1275

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

1) З огляду на положення статті 40 Конституції України та ЗУ «Про звернення громадян» реєстрації підлягають всі звернення не залежно від того анонімні вони чи ні. Проте, особа, яка подала анонімне звернення позбавлена можливості отримати будь-яку інформацію про результати розгляду.

2) Знайомитись зі змістом анонімного звернення мають право ті особи, якім вона адресована. Ознайомлення інших осіб з анонімкою здійснюється за рішенням особи, якій вона адресована, яка несе за це відповідальність в разі допущення порушення закону або перевищення своїх повноважень, що можуть завдати шкоди правам та інтересам інших осіб.

3) Відповідно до положень статті 32 Конституції України ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

З огляду на положення статті 32 Конституції України керівник підприємства не має права анонімно збирати та поширювати інформацію про особу без її на те попередньої згоди (в тому числі знайомити колектив, передавати іншим особам, а також проводити анонімну оцінку відносно осіб, які не надали на це своєї згоди).

4) До анонімного аудіо запису розмови також застосовуються вищезазначені положення. Немає згоди – немає і інформації. Таке збирання і поширення є неправомірним.

З анонімними зверненнями мають право працювати лише державні правоохоронні органи і то з питань, які стосуються злочинів, корупції, або інших посягань, що можуть завдати шкоди суспільству, або державі.

Для більш детального розуміння свого права на захист щодо особистої інформації раджу ознайомитись із Офіційним тлумаченням положення частини першої статті 32 в Рішенні Конституційного Суду № 2-рп/2012 від 20.01.2012 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v002p710-12#n51 )

 

Доброго Вам вечора!

З повагою. Клименок Інна Олександрівна

(вайбер – 098-777-4076)

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram