Геокадастр відмовляє у надані дозволу на розробку технічної документації з землеустрою.

Геокадастр відмовляє мені у надані дозволу на розробку технічної документації з землеустрою, мотивуючи що це землі промисловості та їншого призначення. Два рази на мій запит на  інформацію  не надав чіткої відповіді яким рішенням, розпорядженням, накозом та ін. дана земельна ділянка змінена цільве призначення. а лише з силаючись на рішення районної ради про роздержавлення і приватизації земель сілянської спілки передано до земель резевного фонду в тому числі під торфорозроки. Я після отриманної відповіді звернувся через електронний Є-сервіс геокадастру з Запитом на отримання документації із землеустрою (матеріали), що включена до Державного фонду документації із землеустрою щодо даної земельної ділянки, а саме вказавши код документації та її повну назву документації. На що отримав відповідь що запитувана документації їз землеустрою не опубліковується. Але я її знайшов на сайті геокадастру у переліку документації їз землеустрою.

Тоді я звернувся до центрального геокадастру з скаргою на територіальний їхній орган, та отримав відповідь що територіальний орган зобовязаний надати мені копію документації їз землеустрою. Я з знову вдруге звернувся до територіального геокадастру  через електронний Є-сервіс геокадастру з Запитом на отримання документації із землеустрою (матеріали), що включена до Державного фонду документації із землеустрою вказавши код документації та її повну назву документації. Звізно мені надали копію документації їз землеустрою, та згідно згаданої документації їз землеустрою мені стало відомо, що дана земельна ділянка не передана до резевного фонду, підпадало під розпаювання, але як дана земельна ділянки заросла чагарниками, та сильно заболоченна то її не розпаювали. На сьогоднішній день дана земельна ділянка згідно публічної кадастрової карти не зареєстрована і не передана нікому.    

-що мені робити в даній ситуації?

-чи правда що землі промисловості переводять цільве використання в попередній стан, оскільки на даній земельній ділянці не здійснюється виробнича діяльність  30 років, а  селянської спілки вже немає?

- який термін перебування земель промисловості, якщо не здійснюється виробнича діяльність.

01.02.2021 06:23 1109

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
419 відгуків (417 +) (2 -)
Консультацій: 1592
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. В даному випадку необхідно звернутись до суду з позовом про оскарження відмови в наданні дозволу на розробку проекту земле устрою. Йти до суду необхідно тому, що відповідно до ст. 118 ЗКУ відмова повинна бути чіткою та аргуентованою, а підстава для відмови лише одна - невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку. В вашому випадку, вам не було надано жодного доказу на підтвердження віднесення віднесення до земель промисловості  та не відповіднодсті місця розташування землеворядній докусментації.


Плюс судового вирішення вашого спору в тому, що правомірність відмови повинен доводити зігідно Кодексу адміністративного судочинства саме Держзегеокадастр а не ви та відповідно надати всю необхідну землевпорядну документацію щодо земельної ділянки.


Судової практики, в тому числі позитивної з даного питання більше чим достатньо. 


Щодо земель промисловості. Якщо ці земелі перебували в користування підпирємств державної або кумунальної власності то після закінчення використання земель такі ділянки повинні бути передані до змель запасу та в подальшому можуть бути надані у власність або користування в тому числі з подальшою зміною цільового призначення, але земельний кодекс не визначає протягом якого строку повинна бути передана земельна ділянка до земель запасу. Дана процедура здійснюється на розсуд органу державної влади в вашому випадку Держземгеокадастр.



З повагою адвокат Дайнеко Ігор 



Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram