Консультація про розділ территорії загального користування біля приватного участку (користування земельною ділянкою біля приватного будинку)

Потрібна письмова консультація по порядку користування земельною ділянкою біля приватного будинку

Я живу в Києві в приватному секторі. Дім поділений на дві частини – дві дочки володіють за правом наслідства в рівних частинах. Офіційно територія участка не розділена. Наша половина знаходиться біля дороги, частина сестри в середині двору, з виходом на дорогу 1,2 метрів. Між двором і дорогою існує зелена зона. По ній проходить телефонна каналізація та газопровід. Ця територія напроти фірток і виїзду з двох гаражів заасфальтована, на останній частині посаджені два кущі бузку і кущ жасміну.  В прошлому році сім’я, частина дому якої виходить всередині двору, вирішила розділити зелену частину території біля двору пополам, на своїй половині вирізати кущі, заасфальтувати та ставити на асфальтованій частині автомобіль і вже зрізали один кущ бузку. Ми не погоджуємось з цим, так як не хочемо зрізати насадження і не хочемо, щоб під стінами нашого дому бетонували територію і ставили автомобіль, тим більше, що там знаходиться газовий стояк. Ми звернулись в департамент землекористування м. Київ з проханням пояснити як взяти вказану територію в аренду чи користування для недопущення описаного вище, але одержали відповідь на зовсім другу тему.

В зв’язку з вищеописаним прошу Вас надати письмову відповідь, в якій офіціально пояснити з вказанням розділів законодавчих актів, які регламентують порядок користування вказаними територіями, відповідальнысть  за нарушення:

  1. Яким чином відбувається розділ придворової території при сувмістному користуванні територією участку.
  2. Які роботи дозволяється виконувати на вказаній території і які міри адміністративного впливу застосовуються при порушенні обмежень для таких територій
  3. Чи дозволяється самостійне знищення зелених насаджень віком більше 5 років і висотою більше 1,5 м на вказаній території та які міри адміністративного впливу застосовуються при порушенні обмежень для таких територій.
  4. Всі пояснення мають мати зсилки на конкретні статті законодавчих актів України і КМДА
  5. Відповідь потрібно надати на бланці сайту чи юриста в електронному вигляді

При необхідності  готові надати більш детальні пояснення та надати необхідні документи.

06.05.2021 05:12 3174

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
419 відгуків (417 +) (2 -)
Консультацій: 1592
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Щодо зеленої зони від від паркану до дороги. 

Якщо дана територія в ходить до складу земельної ділянки, що перебуває у спільній частковій власності то без вашої згоди здійснювати будьякі зміни в використанні землі інший співласник не має права, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 88 ЗК України що володіння, та розпорядження , що перебуває у спільній частковій власності, здійснюється за згодою всіх співвласників згідно з договором. Якщо такої згоди немає, то співласники мають право уклати договір по порядок користування землею або поділти земельну ділянку в натурі з виділенням кожному зі спільної діялнки окремої частини за наявності технічної можливості для цього, або якщо такої можливості не має то встановити порядок ористування землею в судовому порядку (як правило і другий і третій спосіб здійснюється через суд оскільки сторони за звичай не приходять до згоди щодо порядку користування або поділу).

Щодо судової процедури наведу як приклад судову практику по розподілу з Постанова КЦС ВС від 20.05.2020 № 127/21769/16-ц (61-42694св18) http://reyestr.court.gov.ua/Review/89372360  

Для поділу а бо встановлення порядку користування в будь-якому випадку необхідно провести експертизу в якій повинно бути зазначено декілька варіантів поділу або порядку користування (дивись рішення верховного суду вище.)

Інша ситуація якщо межа вашої ділянки закінчується парканом, а за парканом земля вам не належить.

В такому випадку відповіднодо до ст. 83 ЗК України вказана територія відноситься до земель комунальної власності, та є землями загального користування в силу п. а ч. 4 ст. 83 ЗК України як такі що є частиною вулиці населеного пункту. Здійснювати будьякі будівельні роботи в тому числі з облаштування індивідуальної парковки заборонено оскідьки право володіння, користування та розпорядження відповідно до ст. 316 належить виключно власнику який набув таке право на підставах визначених законодавством. В даному випадку таке право надане лише територіальній громаді.Таким чином, якщо територя не входить ждо складу вашої ділянки та відповідно є територією загального користування, то ваш співласник не має права використовувати дану територію для облаштування ідивідуального паркомісця. Для цього необхідно мати відповідні права на територію (ділянку). Враховуючи що по длянці проходить трубопровід предати її у валсність вам спвльно або комусь коремо в силу ст. 83 ЗК неможливо можна лище отримати в користування в порядку ст. 122 ЗК України і то якщо таке функціональне призначення не буде суперечити містобудівній документації. 

Таким чином якщо земля між парканом та вулицею в ходить до складу вашої діялнки сто співласник без вашої згоди не має права виконувати будьякі будівельні роботи (вихід з ситуації описаний вище). Якщо вказана територія є землею загального користування то для того щоб співласник там щось будвав (парковака) то необхідно ним спочатку отримати землю вкористування від територіальної та розробити проект будівництва ідивідуальної автостоянки.

Щодо насаджень.

За знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників на об’єктах благоустрою у сфері зеленого господарства населених пунктів стаття 153 КУпАП штраф в розмірі 170 до 510 грн., при цьому не має значення тип насадження. Окрім адмін відповідальності органами місцевої влади може бути покладено обов’язок відшкодувати усі збитки, нанесені незаконним видаленням зелених насаджень, в тому числі вартість робіт виконаних відповідними організаціями, які можуть бути найнятті для відновлення благоустрою певної території.

Тепер щодо впливу на співласника для припинення протиправних дій.

Будівництво (облаштування) парковки як в першому так і в другому випадку є протиправним. В першому випадку (якщо територія входить до складу ділянки) необхідно звертатись до суду з позовом про усунення перешкод в користуанні майном на підставі і в порядку ст. 391 ЦК України та вимагати приведення ділянки до поперднього стану. В другому випадку необхідно звертатись до правохоронних органів з заявою про вчинення адмінправопорушення передбаченого ст. 53-1 КУПаП, яка передбачає накладення штрафу та вподальшому з боку КМДА можливий процес примусового звільнення ділянки (приведення в попередній стан). 

Якщо залишились додаткові питання звертайтесь на пошту law.help@ukr.net

З повагою адвокат Дайнеко Ігор 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram