Внаслідок боргу по єдиному податку зняли з реєстрації ФОП 2 групи

Я ФОП 2-ї категорії на спрощеній системі. Здавав щороку звітність. Питань не виникало. Реєстрували усі звіти. Цього року відправили звірятись і поставили перед фактом, що мене знято зі спрощеної системи оподаткування ще у 2018 році за заборгованість по єдиному податку 480 грн. за 2017 рік. І що я повинен здати декларації за ці роки і сплатити податки за загальною системою.

Листи приходили, але я вважав, що це щодо заборгованості по ЄСВ про яку я знав і хотів з часом закрити. Але щодо жодних повідомлень я ніде не розписувався.

Я підняв документи зі сплати - дійсно виникла така заборгованість. Що можна зробити у цьому випадку? Інакше виникає через ці 480 грн. боргу взагалі непідйомна заборгованість, якщо за загальним оподаткуваннямі починаючи з 2017 року.

04.03.2021 16:32 2557

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
718 відгуків (717 +) (1 -)
Консультацій: 1888
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Анулювати реєстрацію спрощної системи оподаткування платнику податків за редакцією Податкового кодексу  від 2017 року податкова мала права у разі наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує шістдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( 1020 грн.).

П.59.1 ПКУ в редакції від 2017 року: 

Згідно підпункту 3 п. 299.10. ст. 299 ПКУ Реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі: 3) у випадках, визначених підпунктом 298.2.3 пункту 298.2 статті 298 цього Кодексу;

Відповідно до ч. 8) п. підпункту 298.2.3 пункту 298.2 статті 298 ПКУ, платники єдиного податку зобов`язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених цим Кодексом, у таких випадках та в строки:  у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів - в останній день другого із двох послідовних кварталів;

Згідно п.   59.1 статті 59 ПКУ ,  Податкова вимога не надсилається (не вручається), якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує шістдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, контролюючий орган надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків.

Тобто, аннулювання реєстрації спрощеної системи в 2017 році у разі якщо податковий борг зі сплати єдиного податку становив 480 грн. , то на цій підставі можливо оскаржити в адміністративному порядку шляхом надсилання скарги в податкову службу України та/ або в судовому порядку.

Для того, щоб Вам зараз не нарахували податкові зобов`язання за загальною системою за всі ці роки варто спробувати оскаржити анулювання реєстрації. Для цього, необхідно також звернутися з письмовою вимогою  до податкової про надання рішення про скасування ( анулювання) реєстрації ЄП, а потім вказане рішення оскаржити до суду.

Разом з тим, для того, щоб бачити всю "повноту картини" та розібратися як виник податковий борг, за який період тощо, необхідно бачити дані з електроного кабінету платника податків, починаючи з 2017 року, якщо Ви користуєтесь кабінетом, можете скинути мені скріни з кабінету за весь період з 2017 року, а також листи, які надходили на Вам від податкової,  на мою адресу marina.bekalo@gmail.com  

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram