пенсионные льготы

Добрый день. Имеет ли право на надбавку к пенсии лауреат премии кабинета министров Украины имени Леси Украинки и член Національной спілки художників України?

28.03.2021 04:13 1258

Консультація виконавця

Дмитро Липовський
Адвокат
У сервісі: 4 роки
18 відгуків (16 +) (2 -)
Консультацій: 72

Добрий день.


«Премія Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва» — премія що присуджується щороку до дня народження Лесі Українки — 25 лютого за твори, які сприяють вихованню підростаючого покоління у дусі національної гідності, духовної єдності українського суспільства та здобули широке громадське визнання.


Статус урядової премія отримала 14 січня 2004 року і з того часу присуджується у чотирьох номінаціях розміром 10 тис. гривень кожна:



  1. літературні твори для дітей та юнацтва

  2. художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва;

  3. театральні вистави для дітей та юнацтва;

  4. кінотвори для дітей та юнацтва (з 2007 р.).


З метою заохочення журналістів, авторів, художників, перекладачів художніх та публіцистичних творів, колективів театру та кіно до створення нових оригінальних творів у 2018 році Уряд збільшив розмір грошової частини премії за перемогу у кожній з номінацій з 10 до 20 тисяч грн].не дає права на надбавку.


Членство в спілці зараховується до стажу для виходу на пенсію.


Місцева влада своїм розпорядженням може встановити надбавки до пенсії  членам спілки письменників чи художників.


 Закон України “Про особливі Заслуги перед Україною” передбачає встановлення громадянам, які мають значні заслуги у сфері державної, громадської або господарської діяльності та досягнення у галузі науки, культури, освіти, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту тощо, пенсій за особливі заслуги перед Україною. До того ж, заслуги не лише перед Україною, але й перед колишніми Українською РСР і СРСР. Окрема категорія осіб, які мають право на цю пенсію, є – багатодітні матері (батьки), які мають 5 і більше дітей.


Пенсія за особливі заслуги перед Україною, за своїм змістом, це надбавка до основної пенсії, що отримує людина – пенсії за віком, через інвалідність, втрату годувальника або за вислугу років.


Законом України від 03.10.2017 № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (далі – Закон № 2148) спрощено порядок встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною. Зокрема, внесеними змінами передбачено, що, починаючи з 11 жовтня 2017 року, пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються територіальними органами Пенсійного фонду України. Раніше (до 11 жовтня 2017 року) особам, зазначеним в Законі України від 01.06.2000 № 1767-ІІІ «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (далі – Закон), пенсії встановлювались органом виконавчої влади у сфері пенсійного забезпечення, обласними, державними адміністраціями. Законом № 2148 також змінено строки встановлення пенсії за особливі заслуги. Зараз пенсія за особливі заслуги встановлюється з дня звернення за встановленням пенсії або з дня набуття права на неї, якщо звернення за її встановленням відбулося не пізніше 12 місяців з дня набуття права.


Розмір надбавки визначається згідно із схемою визначення розмірів надбавок залежно від заслуг перед Україною, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення в розмірі від 20 до 40 % прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, у залежності від заслуг особи.


Якщо особа водночас має право на надбавку з декількох підстав, передбачених статтею 1 Закону, – встановлюється надбавка, що є більша за розміром.


У разі смерті особи, яка мала право на пенсію за особливі заслуги, непрацездатні члени ії родини отримають надбавку до пенсії, на яку член сім’ї померлого годувальника має право згідно із Законом у розмірі 70 % від надбавки померлого на одну особу; 90 % – на двох і більше непрацездатних членів сім’ї.


 Будуть додаткові запитання, задавайте в приват, або пишіть на ел. пошту d.lipovskyi@gmail.com


Буду радий допомогти.


З повагою Липовський Дмитро

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram