Консультация по получению приписного или военного билета при поступлении в ВУЗ

Сейчас мне 19 лет, я ещё не получил приписное. В 2022 году планирую поступать в ВУЗ, для этого мне потребуется получить приписное, либо военный билет. Я боюсь, что при получении приписного в момент поступления в ВУЗ в 20 лет, я не выйду из военкомата и поеду служить. Пожалуйста, посоветуйте, как мне поступить?

У меня есть несколько вариантов:
1. При поступлении в ВУЗ взять у них документ на получение приписного и с ним идти в военкомат. Якобы поступающих не трогают, но я не уверен в работоспособности этого способа, о нём мне рассказали знакомые.

2. У меня есть проблемы с психикой, но они не настолько серьезные, как в списке болезней для получения военника. Я занимаюсь с частным психотерапевтом, поэтому в мед.книжке это никак не отображается. Я могу встать на учет у психиатра, но не знаю, как мне может это помочь.

Вот такая ситуация, очень прошу помочь. Если у Вас есть какие-то предложения, я буду рад их услышать.
Главное для меня - получить документ, с которым я смогу нормально и спокойно жить (поступать в ВУЗ, выезжать из страны, официально трудоустраиваться и т.д.).

03.04.2021 15:42 3207

Консультація виконавця

Наталия Лихунжан
Адвокат
У сервісі: 4 роки
36 відгуків (35 +) (1 -)
Консультацій: 143

Щодо перетину кордону: приписні свідоцтва призовників, військові квитки військовозобов’язаних і довідки з військкомату для виїзду з України не потрібні і прикордонною службою не перевіряються.

Щодо офіційного працевлаштування та вступу до ВНЗ – відповідно до Постанови № 921 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов`язаних» з метою ведення персонального обліку призовників і військовозобов’язаних на державні органи, підприємства, установи та організації покладається виконання таких заходів: перевірка у громадян під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікових документів (у військовозобов’язаних - військових квитків або тимчасових посвідчень, а у призовників - посвідчень про приписку до призовних дільниць). Приймання на роботу (навчання) призовників і військовозобов’язаних здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах, а також у разі перебування на військовому обліку в СБУ та Службі зовнішньої розвідки.

Тобто без приписного офіційно працевлаштуватися та навчатися Ви не зможете.

Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначені підстави для відстрочки від призову на строкову військову службу, зокрема, відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

Щодо психічних розладів та хвороб, я Вам дам посилання, за яким Ви зможете ознайомитись з якими саме хворобами не беруть до армії взагалі, або дають відстрочку - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text – дивитися «Розлади психіки та поведінки (F00-F99), їх наслідки» ст. ст. -14, 15, 16, 17, 18, Ви можете роздрукувати ці статті та запитати консультації у Вашого психотерапевта, мається на увазі чи є у Вас якісь розлади з перелічених, для отримання відстрочки.

Виходячи з наведеного маєте таку ситуацію – для вступу до ВНЗ потрібно мати приписне.

Якщо підете зараз до військкомату і у Вас немає права на відстрочку відповідно до ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» то Вас вірогідніше за все заберуть до армії.

Якщо підете в 2022 році і переконаєте комісію, що будете вступати до ВНЗ,  то Вас можливо не заберуть до армії. Ви написали «Якобы поступающих не трогают» це не зовсім вірно, не чіпають саме тих, хто вже навчається.

Якщо у Вас залишись питання, пишіть, спробую допомогти.

Бажаю успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram