Запобіжники зміни власності будинку

В іншому місті живуть батько пенсіонер (більше 70 років) і син. Син легко піддається впливу, випиває і т.д.  Є небезпека що коли батька небуде  , він попаде під вплив інших осіб і зможе легко втратити власність (дім,дача).  Які можна поставити запобіжники для унеможливлення  простої зміни права власності або зміни тільки після згоди родичів. Родичі в іншому місті. Близьких родичів в місті проживання батька і сина немає. 

09.05.2021 15:49 1322

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

1 Варіант. Батько складає заповіт на інших родичів (родича), які після смерті успадкують його майно. Таким чином, після переходу прав власності на майно, син зможе лише проживати в домі, але розпоряжатися  ним не зможе (відчужувати майно- продавати, дарити тощо).

2 Варіант. Встановити над особою (сином) опіку або пілкування будь-ким із родичів в судовому порядку.  Тобто, обмежити його цивільну дієздатність або визнати таку особу недієздатною.

Ст. 36 Цивільного кодексу передбачено, що суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона:

-   страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

- зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо і тим ставить себе чи свою сім`ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов`язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

Статті 37 та 41 Цивільного кодексу передбачено правові наслідки:

обмеження цивільної дієздатності фізичної особи:

- над фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена,встановлюється піклування; 

- фізична особа,цивільна дієздатність якої обмежена, може самостійно вчиняти лише дрібні побутові правочини;

- правочини щодо розпорядження майном та інші правочини, що виходять за межі дрібних побутових, вчиняються особою,цивільна дієздатність якої обмежена, за згодою піклувальника;

- одержання заробітку, пенсії, стипендії, інших доходів особи,цивільна дієздатність якої обмежена, та розпоряджання ними здійснюються піклувальником;

піклувальник може письмово дозволити фізичній особі, цивільна дієздатність якої обмежена, самостійно одержувати заробіток, пенсію, стипендію,інші доходи та розпоряджатися ними;

- особа, цивільна дієздатність якої обмежена, самостійно несе відповідальність за порушення нею договору, укладеного за згодою піклувальника, та за шкоду, що завдана нею іншійособі;

визнання фізичної особи недієздатною:

- над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка;

-недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину;

правочини від імені недієздатної фізичної особита в її інтересах вчиняє її опікун;

-відповідальність зашкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

Для обмеження цивільної дієздатності або визнання особи недієздатною необхідно звернутися в органи опіки та піклування із відповідною заявою та до суду. 

Найпростіший варіант буде 1, якщо батько погодиться зараз скласти заповіт у нотаріуса на іншого родича (іншу дитину якщо є), тоді право власноті на все майно перейде до такого спадкоємця за заповітом після смерті батька та син не зможе цим майном розпоряджатися. 

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram