Если военнослужащий взял кредит

Я военнослужащий, взял кредит в микрозайме, не мог выплатить пошла просрочка, они продали долг. И теперь коллектора достают и занимаются своей деятельностью через третьих лиц. Но мне известно что вроде как по закону они не должны начислять проценты и штрафные санкции, так как я являюсь участником боевых действий. Так ли это и как мне доказать свою правоту. 

16.08.2021 15:06 1542

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Щодо можливості нарахування відсотків та штрафних санкцій за кредитами учасникам бойових дій, законодавством передбачено таке.

Відповідно до пункту 15 статті 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на весь час їх призову, а військовослужбовцям під час дії особливого періоду, які брали або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, - штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

Вказана редакція діє з 23.04.2021.

До цього часу діяла інша редакція вказаного пункту статті:

Військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

Таким чином якщо ви берете участь в АТО, то вам не мають права нараховувати відсотки та штрафні санкції за кредитом.

Для уникнення такого нарахування та доведення факту неправомірності такого нарахування в минулому, вам необхідно звернутись до організації, у якій ви брали кредит та повідомити їх (із надання підтверджуючих документів) про те, що ви служите в АТО.

Якщо ж вони продали ваш кредит, то звернутись потрібно до нового кредитора та повідомити його.

Також раджу ознайомитись із роз’ясненням наданим Міністерством юстиції України: https://minjust.gov.ua/m/viyskovoslujbovtsi-ta-finansovi-ustanovi-descho-pro-vzaemini .

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram