Виїзд за кордон на кредитному авто

Доброго дня.Мені потрібно віїхати на власному авто, яке перебуває у кредиті.Заборгованості не має. В банку сказали що потрібен дозвіл.Але щоб його отримати потрібне страхування КАСКО, яке на час військогово стану не є обовьязковим. Да і зараз коли немає роботи повноцінної це фінансово тяжко.В договорі застави та кредитному я інформаціі про заборону не знайла. Тільки в реєстрі рухомого майна є обтяження. Питання: чи можно я виїхати без дозвілу банка, щоб не сплачувати каско? Чи пропускають прикордоннники якщо є застава?Як юридично можно буди в цьому впевненним, норми,порядок??Щоб не вийшло так що я приїхала на кордон а мене не пропустили.Дякую

02.09.2022 11:55 706

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1597
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

Цивільні права та обов'язки відповідно до ст. 11 ЦК України виникаю зокрема з договорів та правочинів.  Відповідно до ст. 17 ЗУ "Про заставу" заставодавець зберігає право розпорядження заставленим майном, якщо інше не передбачено законом чи договором.

Якщо вашими договорами з банком не передбачено обмежень в користуванні предметом застави вигляді заборони без дозволу банку виїжджати за кордон на авто що є предметом застави, то ви звичайно маєте на це право. 

Щодо перетину кордону на транспортному засобі.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 1388 від 7 вересня 1998 року, до поїздки за кордон допускаються транспортні засоби, на які видано  свідоцтво про реєстрацію, номерні знаки, такі авто мають бути технічно справними, без візуальних пошкоджень та без тонування (останні два пункти на практиці не застосовуються).

Перед виїздом потрібно укласти договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів в тому числі "Зелена карта". На кожному автомобілі має бути присутній розпізнавальний знак тієї країни, в якій він зареєстрований. Для українських авто — білий овал з чорною окантовкою і написом «UА».

Інших додаткових вимог до перетину кордону на власному авто не передбачено. Тому наявність кредиту та обтяження у формі заборони відчуження авто яке перебуває в заставі не є підставою для відмови в перетині кордону на такому авто. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram