копіювання з камер відеоспостереження.

Працюю сторожем в бібліотеці конгрес-центр в державному університеті.Звинуватили в недбалій роботі.Щоб довести хибність звинувачень,скопіював фрагмент відео з камери відеорегістратора.,який стоїть на столі у сторожа,і використовується для спостереження навколо і в середині.Це зовсім доступно і немає ніяких паролей для доступу до архіву записів.Це відео сам показав начальнику.І тепер він мене звинувачує в крадіжці корпоративних даних.Ніяких вказівок на заборону таких дій я неотримував,цього немає і в посадовій інструкції.Чи правий начальник,що за це мені буде.Як захиститись?

17.08.2021 22:47 696

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора. 

Відповідно до ст. 20 ЗУ " Про Інформацію" За порядком доступу інформація поділяється на відкриту інформацію та інформацію з обмеженим доступом. Будь-яка інформація є відкритою, крім тієї, що віднесена законом до інформації з обмеженим доступом.

Згідно ст. 21 ЗУ " Про інформацію" Інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація. Конфіденційною є інформація про фізичну особу, а також інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб'єктів владних повноважень. Конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом.

Таким чином, щоб інформація з камер відеоспостереження мала статус інформації з обмеженим доступом, на підприємстві повинно бути затверджений наказом керівника перелік інформації доступ до якої обмежений, порядок надання доступу інформації працівникам та порядок її використання.

Якщо такого, наказу та порядку на підприємстві не має, то відповідно до ст. 20 ЗУ " Про інформацію" записи з камер відеоспостереження є відкритою інформацією та може бути використано будь-ким. 

Необхідно звернути увагу, що в Україні відсутня відповідальність за збір інформації (якщо такий збір здійснено у відповідності до законодавства). В вашому випадку відео ви отримали без порушення законодавства, оскільки ви отримали до нього доступ та скопіювали у зв’язку з виконанням трудових обов’язків, до того ж сам доступ до інформації не обмежений. Тому звинувачення в крадіжці корпоративних данних не гуртуються на нормах чинного законодавства і до відповідальності вас притягнути не має за що. 

Щодо звинувачень та захисту від них. 

Якщо до вас керівником буде застосовано дисциплінарне стягнення, збирає докази на підтвердження протиправності накладення стягнення та оскаржуєте рішення роботодавця у встановленому законом порядку, до речі підчас оскарження саме вказане відео вам і стане в нагоді.

Оскаржити дисциплінарне стягнення працівник може в порядку вирішення індивідуальних трудових спорів шляхом звернення до комісії по трудових спорах, яка утворена на підприємстві, або до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду

Бажаю успіху! 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram