Порушення прав власників квартир Правлінням ОСББ багатоквартирного дому

Правлінням ОСББ проведено опитування мешканців дому щодо затвердження Кошторису та введення на новий рік нового тарифу 8,00 грн кв.м (зараз 5 грн.). Потім протоколом затвердили як би більшість мешканців погодилась зі збільшенням. Ми - власники квартир,- створили ініціативну групу із сусідів з кожного під`їзда (їх 7) по декілька людей та попри величезний супротив Голови Правління та найманого бухгалтера ми перевірили Опросні листи. Составили, підписали та передали до Правління (прийняли та зарєєстрували у вхід.док.) Протокол перевірки, де підрахували страшенні порушення опитування та вказали, що воно не може бути підставою до затвердження і Кошторису, і нового тарифу. Порекомендували Голові провести Опитування знову та правильно. У відповідь - тільки страшенне хамство, особистісні образи та ігнорування наших інтересів. Крім цього, попри знову таки суперечки та хамство бухгалтера ми подивились акти виконаних робіт, куди списувались наші гроші в травні-червні 2021 р. Виявили підставну фірму-підрядника, зареєстровану в Броварах, куди щомісяця відправляються по вигаданим роботам по благоустрою території в середньому 30 тис грн. Ніхто з Правління на ці питання не відповідає. Образи і хамство. І третій факт - Голова Правління новий тариф збирається використати на зарплатню для Членів Правління, яких 7 осіб. А серед цих осіб тільки 4 людини - зареєстровані мешканці нашого дому. Як це можливо? Наші питання: що і як ми можемо зробити далі, щоб: 1) змусити Правління відмінити Протокол по результатам Опитування про підвищення тарифу та затвердження Кошторису; 2) змусити Голову Правління зібрати Збори та превибрати Голову ( діючий організував страшений опір); 3) як законно захиститись від сторонніх Членів Правління, які не мешкають в нашому будинку та не зареєстровані.

08.12.2021 13:22 2212

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Порушення порядку скликання загальних зборів є підставою для скасування результатів цих загальних зборів. Але на жаль, лише через суд. Допоки Ви не звернетесь до суду, Ви повинні будете виконувати рішення загальних зборів, в тому числі і в частині збільшення тарифів. Всі рішення, прийняті на загальних зборах, вважаються законними, поки їх не відмінить суд.

Щодо членів правління, які не є жителями будинку - тут потрібно читати Статут ОСББ - як там прописано. В деяких статутах чітко вказано, що членами правління можуть бути лише мешканці будинку. Якщо такого пункту в Статуті немає, то членом правління може бути будь-яка людина.

Отже, по Ваших питаннях:

1) як змусити Правління відмінити Протокол по результатам Опитування про підвищення тарифу та затвердження Кошторису - пояснити Голові, що або він вчиняє відповідно до законодавства, або ж Ви подаєте позовну заяву до суду. 

2) як змусити Голову Правління зібрати Збори та превибрати Голову - або Голова сам скликає збори, або це робить ініціативна група у кількості не менше 3-х мешканців будинку. Про скликання загальних зборів необхідно обов’язково попередити всіх співвласників будинку. Повідомлення про проведення загальних зборів ОСББ обов’язково має містити відомості: з чиєї ініціативи скликаються збори, дату, місце і час проведення, проєкт порядку денного. Направити його потрібно у письмовому вигляді поштовим відправленням рекомендованим листом на адресу відповідної квартири, або ж надати під розписку кожному власнику квартири. 

3) як законно захиститись від сторонніх Членів Правління, які не мешкають в нашому будинку та не зареєстровані - відповідь на це питання можна дати лише після ознайомлення зі Статутом. Якщо в Статуті нічого не сказано про те, що членами можуть бути лише співмешканці, то такий пункт треба внести в Статут на загальних зборах. А для початку - попросіть Голову, щоб він ознайомив Вас зі Статутом.

Позовна заява на ОСББ подається до господарського суду м. Києва. Розгляд таких справ в суді триває в середньому від 3 до 6 місяців. Якщо побачите, що без суду - ніяк, то можу порекомендувати адвоката, який займається такими справами, і допоможе виграти. Виграш в суді стане підставою для переобрання Голови та членів Правління. Підстава, яка найчастіше зустрічається при оскарженні рішент загальних зборів - порушення у процедурі оповіщення співвласників. Не всі співвласники повідомлені, або підпис поставила дружина/чоловік, які на справді не являються співвласниками, або ж повідомлено про збори в строк менше ніж за 14 днів. Це топ порушень, але бувають і інші підстави. В той же час, неповідомлення навіть одного співвласника про проведення зборів - 100% аргумент для суду для скасування протоколу загальних зборів.

Тепер щодо наданих Вами документів:

У "відповіді правління" - єдине, що заслуговує на увагу - це те, що ініціативна група дійсно повинна складатися лише із співвлаників будинку. Все інше - якась незрозуміла демагогія. Любий співвласник має право входити до ініціативної групи, навіть якщо ця людина постійно конфліктує з Головою або з членами правління. Вимога Голови, щоб Ви надали відповіді на його питання - безпідставна. Ви не зобов`язані надавати йому відповідь. Тверджееня Голови, що Вам потрібно щось довести - абсурдне. Ви не повинні і не зобов`язані щось йому доводити. Фраза в самому кінці - про те, Що у відповідності до якогось "законодавства", Ви повинні надати відповідь - абсурдна.

Якщо Ви не отримали всіх відповідей, або щось незрозуміло - моя пошта ddmitr@ukr.net Пишіть, і я допоможу/роз`ясню.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram