Спадщина на відкритий банківський депозит

Увійшли в спадщину. Частина спадщини лежить в банку як депозит на термін до 23 року включно.
При наданні всіх документів на спадщину працівникові банку, представник банку відмовився надавати інформацію про депозит та копію договору депозиту.
Депозит заморожений з виплатами відсотків до завершення депозиту. Ми не в впевнені в об`єктивності працівника банку який закріплений за нами.
Банк відмовляється надавати будь-яку інформацію.
Спадщина розділена між дружиною та племінницею.
Я виступаємо з сторони племінниці. Нажаль оригінал депозиту ми не маємо.
1. Чи банк в нашому випадку пошурує наші права не надаючи копію договору про депозит ?
2. Яка процедура розділення депозиту між спадкоємцями ?
3. Турбує також питання виплата відсотків по депозиту, працівник банку відмовився надавати щодо цього будь-яку інформацію щодо будь-яких дій по набуття спадщини депозиту, що нам діяти в цьому випадку ?

07.01.2022 20:41 1990

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1860
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Я так розумію, що Ви вже отримали у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину, бо якщо тільки подали нотаріусу заяву про прийняття спадщини, то потрібно чекати на сплив 6-ти місяців з моменту смерті вкладника.

Важливо вказати, що об’єктом правонаступництва в даному випадку виступатиме не сам вклад, а право вимагати від банку його видачі спадкоємцям.

У відповідності до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. 

Після прийняття спадщини у банку виникає зобов`язання по вказаному депозитному рахунку вже перед новим власником (спадкоємцем).

У відповідності до ст. 1228, право на вклад у банку входить до складу спадщини незалежно від способу розпорядження ним.

Виплата банківського вкладу здійснюється на підставі наступних документів:

- свідоцтво про право на спадщину;

- дозвіл нотаріуса на одержання спадкоємцем частини вкладу спадкодавця (нотаріус має право, але не зобов`язаний, надавати такий дозвіл на одержання вкладу до закінчення шести місяців в особливих випадках);

- рішення суду.

Таким чином, незалежно від того, чи здійснюється успадкування вкладу згідно із законом, заповітом або розпорядженням, банк здійс­нює виплату вкладу (частини вкладу) спадкоємцю власника ра­хунку на підставі відповідного свідоцтва про право на спад­щину або дозволу нотаріуса на одержання спадкоємцем частини вкладу спадкодавця, або за рішенням суду.

Підставою для видачі банківського вкладу є: свідоцтво про право на спадщину; дозвіл нотаріуса на одержання спадкоєм­цем частини вкладу, рішення суду.

Отримання частини банківського вкладу здійснюється спадкоємцями обов`язкової частки на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом. Отже, якщо особа, при житті, яка відкривала вклад у банку, не зробила розпорядження банку щодо своїх коштів на випадок смерті, то підставою звернення в банк є нотаріально оформлений документ про право на спадщину, де вказується спадкоємець, частка в загальній сумі спадщини та реквізити рахунку.

Щоб видати свідоцтво про право на спадщину, яка складається з вкладу, нотаріусу необ­хідно зробити запит до відповідного банку. Запит надається за підписом нотаріуса, скріплюється його печаткою та повинен мати посилання на передбачені чинним законодавством підстави для отримання цієї інформації

Що Вам потрібно зробити, якщо вже пройшло 6 місяців з моменту смерті вкладника, і на руках є свідоцтво про право на спадщину:

1. Всі переговори з банком вести в письмовому вигляді, а не розмовами, тобто:

- надіслати в банк письмовий запит від імені сподкоємців. В запиті просити:

- достроково розірвати договір та отримати кошти, які зберігаються на рахунках вкладника (якщо не хочете чекати до 2023 року);

- надати копію виписки з банківського рахунку про рух коштів по рахунку;

- надати довідку про залишок грошових коштів на рахунку;

- надати копію договору про депозит.

Запит повинен бути нотаріально засвідченим. До запиту додаються завірені копії паспорту та коду, та завірена копія свідоцтва про право на спадщину. Направляти цінним листом з кур`єрською доставкою.

2. Щодо розділення депозиту між спадкоємцями:

По-перше, в свідоцтві про право на спадщину повинні бути вказані частки кожного спадкоємця. По-друге, спадкоємці можуть перерозподілити між собою залишений спадкодавцем вклад самостійно - мирною угодою. Відповідно ч.3 ст.1267 ЦК України, на підставі письмової угоди, посвідченої нотаріусом, спадкоємці мають право змінити розмір часток у спадщині когось із них. 

3. Щодо виплати відсотків:

Банк не може закінчувати нарахування відсотків за депозитом у разі смерті вкладника, бо хоча після відкриття спадщини кошти на депозитному рахунку не належать банку, однак фактично банківська установа продовжує користуватися цими коштами, а згідно ч. 5 ст. 1061 ЦК України, зобов`язання оплачувати це користування до кінця дії договору банківського вкладу за допомогою нарахування відсотків не відміняється. 

Таким чином, якщо не будете достроково розривати договір, то до кінця строку договору банк зобов`язаний нараховувати відсотки по вкладу. 

Щодо розміру відсотків - як вже нарахованих, так і на майбутнє - цю інформацію Ви отримаєте із відповіді банку на свій запит.

Якщо щось не зрозуміло, або є додаткові питання, пишіть мені на ел. пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram